Iklanberény: az új voksolók dönthetik el a polgármester-választást

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Iklanberényben. Érdekesség: az utóbbi hetekben nőtt a választójogosultak száma, sorsolás dönthet a második képviselői helyről.

Prófusz Péter

Nem túl gyakori eset, hogy a polgármester-választás döntetlen eredménnyel zárul. Vas megyében ez rögtön két településen - Orfaluban és Iklanberényben - is megtörtént. Előbbi faluban már minden eldőlt, utóbbi helyen még sok a nyitott kérdés.

Iklanberényben a jegyzőkönyv adataiból kiderül, hogy a választói névjegyzékben akkor 37 lakos szerepelt, igazolás alapján pedig még egy szavazó került fel a listára. Október 3-án végül 32 választópolgár járult az urnákhoz, a két polgármesterjelölt, Mészárosné Nagy Mária és Berényi Pál pedig egyaránt 16-16 szavazatot kapott.

Az időközi választást vasárnap tartják: a helyiek reggel hat és este hét óra között szavazhatnak.

Ennél jóval érdekesebb történet, hogy a békés falusi életet időközben többen is megirigyelték, ugyanis decemberben öten kerültek a választási névjegyzékbe, míg csütörtökön újabb egy választópolgár jelezte, hogy Iklanberényben kíván voksolni. A választójogosultak száma ezzel 38-ról 44-re emelkedett. A hat új választópolgár pedig ilyen alacsony szavazatszám mellett akár el is döntheti a polgármester-választást.
Információnk szerint a névjegyzék új tagjai már egy ideje a faluban élnek, ám úgy tűnik, most látták elérkezettnek az időt, hogy szavazzanak is. Nem titok: azoknak a külföldieknek, akik állandó lakcímmel rendelkeznek a faluban, a helyi rendelet szerint nem kell ingatlanadót fizetniük. Ami nem kevés: négyzetméterenként 45 forint, s a falunak a helyi adókból évente mintegy 4 millió forintos bevétele van.

A minifalu választási eredménye tartogat még egy különlegességet. Az egyik polgármesterjelölt, Mészárosné Nagy Mária megmérette magát képviselőként is: 12 szavazatot kapott, ezzel bejutott a kétfős új testületbe. (A másik képviselő az a Holpert Lívia, aki néhány éve költözött Iklanberénybe.) Amennyiben Mészárosné Nagy Mária győz, a harmadik helyen befutott jelölt kerülhet a testületbe. Azonban ebben is egyenlőség van: a harmadik helyen holtversenyben Mészáros Péterné és Berényi Gáborné végzett, mindketten 11 voksot kaptak. Ebben az esetben a képviselő-jelöltek versengését vasárnap este sorsolással dönthetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!