Influenza: elérte az iskolákat a járvány Vas megyében

Az országban folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma. Több általános iskolában a gyerekek jelentős része hiányzik.

Bajdó Bettina

Egyre inkább terjed az influenza az országban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi jelentése szerint az országban a betegek 30,5 százaléka gyermek, 41,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 22,6 százaléka középkorú, 5,4 százaléka  60 éven felüli volt.

Valamennyi korcsoportban emelkedett a betegek száma: a 10-14 és a 6-9 évesek között volt a legjelentősebb emelkedés, másfél-kétszer több beteg fordult orvoshoz az általános iskolás korúak közül, mint az előző héten.

- A Neumann János Általános Iskolában a gyerekeknek közel húsz százaléka hiányzik, az ötszáz tanulóból kilencvenen nem mentek szerdán órákra - tudtuk meg Csapó Erzsébettől, az intézmény igazgatójától.

- Naponta ellenőrizzük, hogy hány gyerek hiányzik az iskolából - folytatta az igazgató. - Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan emelkedik a betegek száma. Akadnak olyanok, akik már túlestek a betegségen, ám sokan még csak most kapták el a vírust. Mi itt az iskolában megteszünk minden szükséges óvintézkedést, hogy ne terjedjen a betegség, ám sokszor úgy érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk a vírusokkal szemben. Felhívjuk a gyerekek figyelmét a gyakori kézmosásra, s fertőtlenítjük azokat a felületeket, melyekhez sokan hozzáérnek. Emellett sokszor szellőztetünk, s a gyerekeknek is szólunk, ha tehetik, szívjanak friss levegőt. -

Az igazgató hozzátette, hogy sajnos vannak olyan tanulók, akik már betegen mennek el az iskolába, így még nagyobb a fertőzés veszélye.

- A diákok közül többen nyolc óra után pár perccel már  jelentkeznek, hogy rosszul érzik magukat - emelte ki az igazgató.  - Kiderül, hogy betegen jöttek el iskolába, mivel a szülők azt remélték,  jobban lesz a gyerekük. Az a baj, hogy ilyenkor tüsszentenek egyet, köhögnek, s máris tovább adják a vírust. Múlt héten volt olyan osztályunk, ahol a tanulóknak a fele hiányzott. Azt nem tudom, hogy hány gyerek kapott influenza elleni védőoltást. Tavaly volt lehetőség arra, hogy az iskolában kapják meg a szérumot, idén azonban nem tudtuk ezt felajánlani a szülőknek. -

A Váci Mihály Általános Iskolában és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben is sok a beteg gyerek, de úgy látják,  lecsengőben van a vírus.

- Idén nem vezetünk nyilvántartást a napi hiányzásokról - mondta Németh Gábor igazgató , de az tapasztaltuk, hogy a múlt héten sokan felsőlégúti megbetegedések miatt maradtak otthon. Akik múlt héten betegek voltak, azok már hétfőn jöttek iskolába. Akadnak olyan osztályaink, ahol sok a beteg, s van olyan is, ahol csak egy-két hiányzót regisztráltunk.

A NyME Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban is megemelkedett a héten a hiányzók száma. Károlyi Frigyes igazgató elmondta, hogy  naponta küldenek haza gyerekeket láz és gyomorpanaszok miatt. Az influenza szezonjában folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülőkkel, ha hazaküldik a diákot, akkor értesítik erről őket. Nemcsak a tanulók között terjed az influenza, hanem a tanárok között is. A tantestületből múlt héten nyolcan  maradtak otthon influenzaszerű tünetek miatt.

Az ÁNTSZ-nél 12 olyan halálesetet tartanak számon, amikor az áldozat szervezetében kimutatták az influenza valamelyik típusát. Múlt hét pénteken a szombathelyi Markusovszky kórházban meghalt egy 74 éves nő, akinél a vizsgálatok a H1N1-vírus jelenlétét igazolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!