Jönnek a magántraffipaxok a gyorshajtók ellen

Három évvel ezelőtt jelent meg a rendelet, amely elvileg lehetővé tette, hogy a rendőrségen kívül más is végezhessen sebességellenőrzést az utakon. Sok kacskaringó után végre célegyenesbe ért a történet.

Angyal László

Hegyfalu polgármestere, Kálmán József  jól ismeri a magyarországi maszek traffipax ügyének minden ágát-bogát. Az elöljáró a hivatali helyiségének egyik szegletéből kedvünkért előbányássza és összerakja a megye eddigi egyetlen nem rendőrségi sebességmérő eszközét, majd kiballagunk a hivatal elé, a 86-os útra.

- 2007-ben nyilvánvalóvá vált, hogy a falut elkerülő út még sokáig nem épül meg, gondoltunk egy merészet, és pályáztunk: új, lézeres, műholddal is kommunikálni képes sebességmérő eszközökre hirdették meg tendert. Egy évvel később, 2008 novemberében érkezett a traffipax. Akkor kezdődött el a hercehurca arról, hogy ki, hol, miként mérhet sebességet. A legfrissebb hírem, hogy azóta minden kérdésre megszületett a válasz, az ORFK honlapjáról letölthető a szerződés, amely a rendőrség és az önkormányzat, civil egyesület, avagy vállalkozók között köthető. Egy dolog hiányzik csak: a kipontozott rész helyére be kell írni az összeget, amelyet az elvégzett munkáért a rendőrség átutal a szerződő félnek - mondja Kálmán József.

A polgármester elárulja: balesetmegelőzési célból használták már a saját traffipaxukat. A polgárőrökkel sárga mellényben, baseball sapkában kiálltunk és mértünk. Két percen belül mindenki a megengedett negyvennel gurult a faluban. De azt is lehetett látni, kinek van lézerblokkolója, ő röhögött a kocsijában.

Kálmán József  hozzáteszi, hogy a falun átvezető 86-os a többi forgalmas főúthoz hasonlóan a Magyar Közútkezelő Kht. kezelésében van, ezért háromoldalú szerződésre lesz szükség: a pesti központ hozzájárulása is kell majd a maszek mérésekhez.

A fáma lézer ára 4 millió forint körül volt három éve. Nem túl nagy beruházás, ha arra gondolunk, hogy milyen sok kép készülhet vele a lakott terület gyorsan autózókról. Nem csoda, hogy ugrásra készen állnak az élelmes vállalkozók.

A hírek szerint előszerződésekkel bombázzák az önkormányzatokat: ha egyszer elkezdődhet a maszek mérés, akkor a helyhatóságok őket válasszák. Csepregen várhatóan áprilisban foglakoznak a képviselők ezzel az üggyel. Háromi Jenő polgármesternél már bejelentkeztek alföldi vállalkozók.

- Nagy szükség lenne arra, hogy a településen áthaladó forgalmat lelassítsuk. Hiába van kint a város határában a negyvenes tábla, főként a fizetős 84-es utat errefelé kikerülő kamionok döngetnek 60-70-nel. Jelentkezett nálam alföldi vállalkozó, aki szívesen elvégezné, szerződés alapján ezt a feladatot. Úgy tudom, hamarosan elhárulnak az akadályok, és indulhat a magán sebességellenőrzés, ezért az áprilisi testületi ülésen foglalkozunk a vállalkozó ajánlatával - mondja a polgármester.

Az elhárult az utolsó akadályok egyike Szombathelyhez kötődő történet. A rendőrség Söptei úti objektumában március elseje óta élesben működik a közigazgatási szabályszegéseket feldolgozó központ. Most két műszakban, több mint kétszáz dolgozó foglalkozik az ügyekkel. Ami nem kevés: 17 nap alatt már 28 ezer érkezett az ország minden pontjáról Szombathelyre. A közigazgatási hatósági szolgálat vezetője, Balázs Zsolt szerint évi 700 ezer ügy várható. 

- A márciustól működő traffic-point rendszer lényege, hogy műholdon át közvetlenül a sebességmérő készülékről érkeznek hozzánk felvételek. Először egy értesítést kap tőlünk az ügyfél, így a rendszám és a kiküldött azonosító szám alapján a közigbirság.police.hu honlapon saját maga is megnézheti azt a fotót, ami alapján elindul az eljárás. Majd 22 munkanapot követően rövid határidővel belül megkapja a közigazgatási bírságról szóló határozatot, és azt tervezzük, hogy az összes keletkező iratba betekinthet elektronikus úton, sőt a bírság összegét is banki átutalással egyenlítheti ki - hallottuk Balázs Zsolttól.

A fenti 700 ezres ügyszám a jelenleg traffipax mennyiséghez köthető. De ha belépnek a magán traffipaxok, akkor évi egymillió is lehet ez a szám. Hiszen a zárt rendszerből adódóan nem lesz jelentősége annak, hogy a gyorshajtásról készült fotót rendőrségi, önkormányzati vagy vállalkozói traffipaxról küldték Szombathelyre.

Táblák és traffipaxok
 
A megyében hat rendőrségi traffipax működik, ebből három a megyeszékhelyen, kettő a Körmendi, egy a Sárvári Rendőrkapitányság állományában van. László Péter, a megyei közlekedésrendészeti osztály vezetője elmondta: Vas megyében tavaly több mint négyezer-nyolcszáz ügyben szabtak ki közigazgatási bírságot gyorshajtás miatt, ebből csupán 13 esetben indult eljárás úgy, hogy sebességet korlátozó tábla hatálya alatt készült a járművezetőről a fényképfelvétel. Az osztályvezető ezzel támasoztotta alá azt a tévest hírt, hogy Vas megyében lesben állnánk a tábláknál a traffipaxos rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!