Ki akarták lakoltatni, felgyújtotta lakását, majd kiugrott a nyolcadikról

Egy vagy több kézigránátot is találtak abban a kiégett újpesti lakásban, ahol csütörtök délelőtt egy férfi felgyújtotta magát, majd kiugrott az ablakon, mert ki akarták lakoltatni; a férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett; az oltásban részt vevő három rendőrt füstmérgezéssel szállították kórházba; a Berda József utca 38. szám alatti lakóházat kiürítették.

MTI

Az újpesti önkormányzat megrendüléssel fogadta a tragédia hírét, de emellett kötelességének érzi, hogy tényszerű tájékoztatást adjon a lakásban történtek előzményeiről - írta az önkormányzat az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében.  

"A bérlő nem tartotta be sem az együttélés, sem a lakás rendeltetésszerű használatára vonatkozó szabályokat. A lakásban hatalmas mennyiségű szemetet halmozott fel és ezt gyújtotta meg" - írták. A férfi 1997 óta "egyetlen forint bérleti díjat, külön szolgáltatási díjat, és közös költséget sem fizetett. 2005-ben az addig felgyűlt nagy összegű tartozás miatti, felmondást megelőző felszólítást senki nem vette át, ezért az UV Zrt. (Újpesti Vagyonkezelő) a lakásbérleti szerződést felmondta, ezt 2008-ban ismételten megtette. A bérlő a vagyonkezelő bérlemény-ellenőrzést végző munkatársait egyetlen alkalommal sem nem engedte be a lakásba - olvasható a közleményben.
   
A bíróság a bérlőt 2009. február 26-i ítéletében kötelezte a lakás kiürítésére. Ennek a határozatnak akartak érvényt szerezni csütörtökön.

Az önkormányzat közlése szerint 2011-ben a lakbérhátralék - kamatok nélkül - már meghaladta a 2.900.000 forintot. A bérlő felhalmozott továbbá 600 ezer forint távfűtési díjtartozást, a többi közüzemi díjtartozás az önkormányzat előtt nem ismert - írták.
   
"Az önkormányzat nem teheti meg, nem nézheti tétlenül, hogy valaki több mint egy évtizeden keresztül ne fizesse a lakbért, külön szolgáltatási díjat, a közüzemi díjakat, és megtagadjon minden együttműködést a helyzet megoldására" - fogalmaztak.
   
Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a lakhatási költségek fizetésével nehéz helyzetbe került hátralékos bérlők számára mind a vagyonkezelő, mind az önkormányzat részletfizetési kedvezményt biztosít. Mint írták: "Újpest Önkormányzata számos megoldási lehetőséget kínál az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került bérlőknek a fizetési nehézségeik áthidalására, de ennek alapvető feltétele az ügyfelek együttműködése és az együttélés szabályainak betartása".
   
A rendőrség az eset után azt közölte: ki akarták lakoltatni a férfit, azért tartózkodott a helyszínen egy végrehajtó és három járőr. A rendőrök porral oltóval megfékezték a tüzet, de a felhalmozott hulladékot a férfi ismét meggyújtotta. A járőrök ismét megpróbálták eloltani a lángokat, de eközben mindhárman füstmérgezést szenvedtek. A férfi ezután ugrott ki a nyolcadik emeletről.
   
Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy a lakók biztonsága érdekében a háztömböt kiürítették.

Az Index videója az esetről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!