Ki fizeti a számlát?

Körkép - A gazdasági válság miatt sokan elvesztették a munkahelyüket. A számlákat nem tudják kiegyenlíteni. A szolgáltatók kintlevősége valamelyest nőtt az utóbbi hónapokban.

Varga Nóra

A Vasivíz Zrt. 74 ezer fogyasztási helyen szolgáltat mintegy 230 ezer ember számára vizet. Bognár Olga pénzügyi vezető elmondta: kintlévőségnek a 31 napon túl lejárt tartozásokat tekintik. Ezek összege a társaság nettó árbevételének a három százalékát teszi ki évek óta - azért csak ennyit, mert folyamatosan növelik a felszólítások számát. Tavaly 834-gyel több fizetési felszólítást és 1226-tal több korlátozási és kizárási felszólítást küldtek ki, mint az előző évben.

- A 2009 első negyedévének összesített adatai még nem állnak rendelkezésünkre, így a kintlévőség arányáról nem tudunk információval szolgálni - tette hozzá Bognár Olga. - Azt viszont érzékeljük, hogy a felszólítások után egyre több fogyasztó kér halasztást vagy részletfizetést a válságra és munkahelyének elvesztésére hivatkozva. Érezhetően megnőtt azon adósok száma, akik nem egy vagy kettő, hanem több számlával tartoznak, valamint azoké is, akiknek a kintlévősége meghaladja a 25 ezer forintos jogi eljárási határt.

A Vasivíz munkatársai 2009-ben eddig Szombathelyen három fogyasztóhelyet korlátoztak, és négy fogyasztót zártak ki a szolgáltatásból. Szombathelyen kívül az ellátási területükön 136 fogyasztóhelyet korlátoztak. A befizetés vagy a részletfizetés miatt 31 háztartásban újra folyik víz a csapokból. Hét fogyasztót zártak ki a szolgáltatásból, ezek az adósok jelenleg sem tudnak vizet vételezni.

Bognár Olga hangsúlyozta, hogy a kintlévőség beszedésének bármelyik szakaszában, amennyiben a fogyasztó kötelezettséget vállal, az egyes eljárási szinteken eltérő feltételek mellett lehetőséget adnak a tartozás részletekben történő kiegyenlítésére. A fizetés átütemezésének feltétele, hogy a tartozás 20, illetve korlátozás esetén 50 százalékát befizesse az adós.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. lakossági és közületi hátraléka február végén 235 millió forint volt. Kovács Márta gazdasági igazgató kiemelte, hogy a tavalyi évhez képest 12 százalékkal emelkedett a magánszemélyek, és ugyanennyivel a közületi kintlevőségek száma. Tavaly 30 millió forint volt a legnagyobb közületi tartozás, de az adós decemberben kiegyenlítette a számlát. Idén ennek töredékével, ötmillió forinttal tartozik a Távhőnek a legnagyobb hátralékot felhalmozó adós. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati intézmények jó fizetők, igyekeznek határidőre rendezni tartozásukat. A magánszemélyek közül többen három-, négy-, de akár ötszázezer forinttal is tartoznak a Távhőnek. 

Az igazgató elmondta, hogy először fizetési, majd ügyvédi felszólítást küldenek a hátralékot felhalmozó fogyasztónak, ezt követően pedig fizetési meghagyást bocsátanak ki. Két héttel ezelőtt 38 fogyasztó ügye került a bíróság elé. Kovács Márta kijelentette, hogy elkezdték a kikapcsolásokat, először meleg vízhez nem jutnak a hosszabb ideje nem fizető adósok. Ha továbbra sem rendezik a számlát, a szolgáltató a fűtést is kiköti. Eddig hat szombathelyi lakásban kötötték ki a meleg vizet, ennél jóval több adóst értesítettek ki, de sokan az utolsó pillanatban befizették a díjat. (Az E.ON nem nyilatkozott lapunknak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!