Könnyű préda: Lázár Kati tolószékben is megoldja

Lázár Katit baleset érte: begipszelt lábbal, tolószékben játszik a közelgő karneválszínházi Könnyű préda-premieren. A kényszerű kellék akár jól is állhat egy "tisztánlátó médiumnak".

Ölbei Lívia

A karneválszínházi Könnyű préda nyilvános főpróbáját csütörtökön tartják, aztán pénteken lesz az ősbemutató a megyeháza udvarán. Bizonyos Suhanik Mihály dúsgazdag építési vállalkozó emléke és hagyatéka fölött ülnek zenés, nosztalgiás tort hívott és hívatlan vendégek, miközben mindenki annyira, de annyira ismerős. Tényleg minden itt és most történik,   2011. augusztusában,  Szombathelyen, Magyarországon. (Sőt: a Kárpát-medencében. Vagy Közép-Kelet-Európában.)

Lázár Kati karcos-kardos, szókimondó   sógornőt, testvért, nagynénit játszik az előadásban;  nem mellesleg ő Főnix Mirella, a telefonon praktizáló, búgó hangú, akciós pénzenergiával üzletelő  tisztánlátó médium -  személyesen. (Aki azt is azonnal meg tudja mondani, hogy ki kötötte el szeretett autóját, a Zsuzsi nevű tízéves Suzukit, kesztyűtartójában a dedikált Pavarotti-CD-vel.)

De azt (varázsgömb ide vagy oda) még Mirella  se láthatta előre,  hogy hétfőn egy vendéglői lépcsőjárás közben bekövetkezik az a szerencsétlen mozdulat: Lázár Kati térdre esik, és - ahogy a kórházi röntgen megmutatta - megreped a jobb térdkalácsa. Frissen begipszelve pedig fizikai képtelenség a színpadon csak úgy jönni-menni. Most mi lesz?

Ráadásul a megyeháza udvarán az idén egyáltalán nincs is színpad: zöld fű van, medence van, hintaágy és nagy, körbeülhető kerti asztal. És most már van egy tolószék is, amelyben Lázár Kati foglal helyet - mögötte Papp-Ionescu Dóra az elegáns és diszkrét, beugró segédszemélyzet.  (Tolószék - vagyis hódolat Örkény Istvánnak és a Macskajátéknak. Lőrinczy Attila komédiája különben is könnyedén tele van tűzdelve "vonatkozó" irodalmi utalásokkal. Játszik pl. Csehov, Kosztolányi, Szerb Antal.) 

Kedden délelőtt azzal kezdődött a próba, hogy meg kellett nézni: melyik jelenetben milyen változtatásokra lesz szükség, hogy a kényszerű új kellék valóban gördülékenyen illeszkedjen az előadáshoz. Lázár Kati azt mondja, a szereppel nincs semmiféle ellentmondásban, hogy Mártának-Mirellának tolószékben kell jelen lennie a játéktérben - még az is előfordulhat, hogy ez a kényszerű megoldás csak izgalmasabbá, érdekesebbé teszi a "tisztánlátó médium" figuráját: "Nem aggódom, inkább nagy kíváncsisággal várom a bemutatót."

Könnyű préda-premier: augusztus 19-én 18 órakor  -  a megyeháza udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!