Millárdok fejlesztésre Celldömölktől Pornóapátiig

Régiós körkép - Az Új Magyarország Fejlesztési Tervből 2007-2008-ban csaknem 130 milliárd támogatást ítéltek a régió projektjeinek. Ebből Győr-Moson-Sopron megyei pályázók 69, a zalaiak 36, míg a vasiak 23 milliárd forinttal részesültek. A fejlesztések megismertetése érdekében a regionális fejlesztési ügynökség projektbemutató körutat szervezett újságíróknak.

Erős D. Zoltán

Nem voltak könnyű helyzetben a program összeállítói, mivel a nagyon sok bemutatásra érdemes közül kellett a három megyéből kiválogatni azokat a fejlesztéseket, amelyeken keresztül a pályázatok széles köréről kínálna áttekintést az újságírók számára. Így alakult ki az a program, amely keretében két nap alatt mintegy hétszáz kilométernyi utat megtéve kilenc helyszínen, tizenkét projekttel ismerkedhettünk meg.

A kiinduló pont Celldömölk volt.   Fehér László polgármester mutatta be be a 2007-ben átadott mentőállomást, valamint a Vulkán fürdőt és környezetét. A mentőállomás és ügyeleti rendelő 74 millió forintos összköltséggel, a Terület-és Régiófejlesztési Célelőirányzat 30 millió forintos támogatásával valósult meg. Ugyanebből a forrásból kapott a város mintegy 120 millió forintos támogatást a  fürdőfejlesztéshez.

 



Az út következő állomása Győr volt. Itt a megújulás alatt lévő Széchenyi téren  Németh Zoltán alpolgármestere és munkatársai várták az újságírókat. Az alpolgármester elmondta, a tér funkcióbővítő fejlesztés nyomán alkalmas lesz arra, hogy ez legyen a találkozások helye. A projekt a jövő nyárra készül el, csaknem 2 milliárd forintba kerül. Ehhez mintegy 900 millió forintos támogatást nyújtott a regionális tanács.

Fertőszentmiklóson  Horváth Tibor,  kisváros polgármestere a csaknem 12 millió forintos támogatással felújított Időskorúak Gondozó Házába kalauzolt  bennünket. Az idősek után a legfiatalabb korosztály, a bölcsődések következtek.

A napokban készült el Kőszegen a Felsővárosi Óvoda bővítésével az új intézmény.  Huber László polgármester arról tájékoztatott, nagy szükség volt erre az intézményre, hiszen még így sem tudják az összes igényt kielégíteni.  A projekt 56 millió forintos összköltségéből 50 millió volt az uniós támogatás.

Innen  Pornóapátiba vezetett az útunk, ahol  részesei lehettünk a Pinka-völgye települései belterületi vízrendezése projektindító rendezvényének. A 264 millió forintos összköltségű, 224 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás jelentőségét mások mellett  Balogh József,  regionális tanács elnöke,  s  az érintett települések, Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes polgármesterei méltatták. Ezt követően  Purker Walter,  Pornóapáti polgármestere mutatta be működés közben az ország első biomassza tüzelésű falufűtőművét. A beruházás 67 millió forintos összköltség mellett 47 millió forintos támogatással valósult meg.

A második napi program Őriszentpéteren, az ANTRO Alternatív Erőforrásokat és Járműveket Fejlesztő és Gyártó Kht. kutatási központjában kezdődött. Itt Hivessy Géza adott tájékoztatást a több forrásból támogatott első magyar alternatív hajtású autó fejlesztésének helyzetéről, s arról, hogy várhatóan a jövőre megkezdődik Őriszentpéteren hibrid robogók gyártása.

Zalaegerszegen a Kamarák Házában a térségi elérhetőség javítását szolgáló, több mint 1,3 milliárd forintos támogatással megvalósult Sümeg-Zalaegerszeg összekötő út hártom szakaszának felújításának részleteivel ismerkedhettünk meg, majd Letenyén  Halmi Béla  polgármester  mutatta meg az új városközpontot, valamint a játszóteret.

A körút utolsó állomása Zalakaroson volt, ahol jó ütemben halad a fürdő új fogadóépületének az építése. A projekt teljes költsége 2,7 milliárd forint, amelynek csaknem 30 százaléka  az uniós támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!