Mire figyeljünk oda az ünnepi forgatagban

Pár nap van hátra karácsonyig, egyre nagyobb az ünnepi forgatag a bevásárlóközpontokban, boltokban s az utakon egyaránt. Összegyűjtöttünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelni az ünnepek környékén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mennyiért?
Mielőtt még elkezdenénk az ajándékvadászatot, nem rossz, hogy ha leülünk otthon, és leírjuk egy lapra, hogy kinek mit szeretnénk, illetve milyen értékben. Ez azért szükséges, mert így kevésbé kerülnek be kosarunkba a haszontalan dolgok, és a túlköltekezésnek is valamiféleképp gátat szabunk, hiszen a boltban sokszor csak azt látjuk, hogy 999 a vége a számsornak, így könnyen kicsúsznak kezünkből az ezresek. Karácsony környéke tipikusan az-az időszak, amikor megnő a hiteligénylések száma. Jól fontolják meg, hogy biztosan szükség van-e egy adott műszaki termékre, azért ne vegyen Full HD felbontású 82 cm átmérőjű LCD televíziót, hogy utána a nappaliban 2 méter távolságból nézze rajta a szobaantennával befogott adókat. Egy ódivatú, de örökké bölcs mondás illik ide: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Lehet tovább nyújtózkodni, csak óvatosan, ne halmozzák a hiteleket.

Kinek mit?
A szülők, lehetőség szerint olyan játékot vásároljanak a kisgyereknek, ami fejleszti a lurkó képességeit, intelligenciáját, így egy logikai játék hasznosabb lehet, mint egy táncoló-éneklő plüssmackó. Természetesen egy kort átlépve szinte elkerülhetetlenek a divatjátékok, tini-korban pedig a trendi cuccok, mobilok, zenelejátszó kütyük, stb Ha lehet, akkor a kisgyerek nevében ne vegyünk bon-bont a nagyszülőknek, inkább készítsenek, rajzoljanak valamit, lévén, hogy sokkal személyesebb. Hogy kinek mit vegyünk, azt embere válogatja, lehetőség szerint olyasmit találjunk, ami hasznos, s az ünnepek után nem kerül be a szekrény mélyére, hogy ott lapuljon éveken át.

A csomagolás
Karácsony nem csak a szeretet, hanem a szeméttermelés ünnepe is egyben. Gondoljanak csak bele: Sok-sok ember megveszi a csomagoló-papírt, beburkolja vele a az ajándékot, majd miután átadta, az egészet csomagolást letépik s az megy a szemétbe. Persze-persze vannak kivételek, van ahol óvatosan bontogatnak, s elteszik a papírt a következő évre, de ezen emberek száma csekély.

Hogy akadályozható meg a nagy mennyiségű papírpazarlás?
Vannak díszes csomagok, amelyekre már csak egy-egy masni hiányzik, az ilyeneket ne csomagoljuk be. Csomagolhatjuk – hajtogathatjuk – ajándékainkat egyszerűbb textilbe is, ami akár lehet egy ünnepi terítő is. Készítsünk egyedi csomagolású ajándékokat, apró rajzokkal díszíthetünk zsírpapírt, amit utána még felhasználhatunk, de a egy-egy ünnepi szalvétával burkolt cipős-doboz is megteszi a hatását, sőt, utána a karácsonyfa díszeit is tárolhatjuk benne. A lehetőségeknek csak a képzeletük szab határt, nézzenek körbe otthon, s gondolkodjanak el, hogy mibe, illetve hogyan csomagolnák az ajándékokat, ha már elfogyott volna a papír a szupermarketben.

A megrögzött csomagolópapír-vásárlóknak javasoljuk, hogy ha már eltántorítani nem tudjuk őket, akkor legalább az ünnep után felgyülemlett papírt a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják!

Hol?
Ahol kapható. „Cipőt a cipőboltban” – mondta a reklám régen. Ma sokszor lehet mindent egy helyen, s sokan egy bevásárlással le is rendezik szívesen az ünnepeket. A lényeg, hogy a minőségre ügyeljenek, hol gyártották, miből készült, javítható-e, stb Vásárolhatunk az interneten is, itt viszont nagyon fontos, hogy a különféle webáruházak pontos szabályzatát elolvassák, hogy ne érjen senkit sem meglepetés. Ügyelni kell a biztonságra, ne adjanak meg személyes adatokat e-mailben és bankkártyával is csak a biztonságos oldalakon fizessenek – ilyenkor általában https:// -re vált a cím és a böngésző ablakának sarkában egy kis lakat jelenik meg - Az elmúlt évben minden ötödik internetes vásárlót megloptak a csalók, figyeljenek oda a biztonságra és adataikra.

Az ünnepi vacsora és a szaloncukor
Az ünnepi vacsora alapanyagait megbízható helyről vásároljuk, ha nem szeretnénk, hogy váltófutást rendezzünk szenteste, amelyben a mellékhelység kilincse a stafétabot. A szaloncukrok esetében is figyelni kell, az aluljárós és gyanúsan olcsó termékekkel vigyázni kell. A termék címkéjén szerepelnie kell legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának adatai, és minőségmegőrzési ideje is, amely nincs átjavítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!