Szájon vágták Berlusconit

Az első hírekkel ellentétben nem ököllel verték szájba Silvio Berlusconi, hanem dobták: egy férfi egy kis szobrot vágott az olasz miniszterelnök arcába.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Berlusconi-nak eltört az orra, felszakadt az alsó ajka, amelyet össze kellett varrni, és két foga is megsérült - közölte Alberto Zangrillo, az olasz kormányfő orvosa. Berlusconit a helyi San Raffaele kórházban kezelik, sérüléseiből 15 napon belül gyógyulhat fel.

 Az elkövető, a 42 éves Massimo Tartaglia a milánói dóm kicsinyített, fém talapzaton álló másával dobta arcon két méterről a kormányfőt, aki éppen autogramokat osztogatott egy választási nagygyűlés, a márciusi önkormányzati választások kampányindítója után. A rendőrség először azt közölte, hogy a szoborral közvetlen közelről arcon ütötték a kormányfőt, de egy videofelvétel tanúsága szerint a támadó Berlusconi felé hajította a dóm makettjét, amely az orrán és a száján találta el a kormányfőt.

A földre esett, erősen vérző politikust testőrei felsegítették, majd autójához kísérték, ahonnan Berlusconi még jelezni akarta a tömegnek, hogy nincs nagyobb baj. Ezután vitték a kormányfőt a San Raffaele kórházba, ahol egyik orvosa megvizsgálta. Ennek alapján úgy döntöttek, hogy éjszakára megfigyelés céljából bent tartják.

Néhány órás kihallgatás után a milánói ügyészség hivatalosan vádat emelt Tartaglia ellen előre megfontolt súlyos testi sértés címén. A férfit, aki foglalkozását tekintve grafikus, a hírek szerint tíz éve pszichés problémákkal kezelik. A támadás után a zsebében egy feszületet és egy önvédelmi gázspray-t is találtak.    

Ignazio La Russa védelmi miniszter szerint a tettest a feldühödött tömeg meglincselte volna, ha a biztonsági emberek nem avatkoznak idejében közbe.

A támadást minden politikai párt elítélte. A koalíció szerint a merénylet a Berlusconi elleni gyűlöletkampány eredménye. "Sajnálom Berlusconit, de ő provokál" - nyilatkozta Antonio Di Pietro ellenzéki politikus, akinek szavait felháborodás fogadta a kormányoldal részéről.

Roberto Calderoli, a Berlusconival szövetséges Északi Liga minisztere kijelentette: "gyakran populizmussal és fasizmussal vádolják a kormányt, ám most kiderült, hogy melyik oldalra jellemző a fasiszta erőszak".

Giorgio Napolitano államfő közleményben ítélte el a Berlusconi elleni "súlyos és rendkívüli agresszív támadást". 

Választási beszédében, amelyből a BBC idézett, Berlusconi arról beszélt, hogy őt "szörnyetegnek festik le", de ő maga nem hiszi ezt. Egyrészt azért, mert "jóképű vagyok, másrészt mert rendes fickó vagyok". A Corriere della Sera internetes változata szerint a beszéd alatt a hallgatóság egy kisebb csoportja fújolni kezdte a miniszterelnököt.

Berlusconit már korábban is érte hasonló inzultus: 2004 szilveszter estéjén Róma belvárosában egy 28 éves fiatalember a fotóállványával megszúrta a kormányfőt a füle alatt. Az orvosi vizsgálatok szerint a támadó csak kisebb sérülést okozott, és a kormányfő nem tett feljelentést ellene.

MTI/dpa/AP/Reuters/APA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!