Szakmai vita a védőoltás körül

Egy háziorvos jogi nyilatkozatot szeretne aláíratni azokkal, akik beadatnák maguknak az újinfluenza elleni oltóanyagot. Az orvos az esetleges szövődmények miatti perektől óvná meg magát. A szakmát megosztja az új típusú influenza ellnei védekezés módja. Közben a betegség támad, egyre több a megfertőződés.

Bajdó Bettina

Szinte naponta hallani arról, hogy milyen ütemben terjed az új típusú influenza. A védekezés alapvető higiéniai szabályai ismertek, az igazi megoldást  azonban a védőoltás jelentené. Ennek beadása a háziorvosok feladata, ők felismerték ennek súlyát: szakmai vita alakult ki köztük a védőoltás beadásának várható jogi következményéről.
Egy tardi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) háziorvos jogi nyilatkozatot íratna alá azokkal, akik be szeretnék magukat oltatni az új influenza elleni védőoltással. E kezdeményezéshez 160 háziorvos kollégája csatlakozott.

Az aláírásokat gyűjtő háziorvos szerint a nyilatkozat megtételének jogi és szakmai okai is vannak. A háziorvosok tevékenységébe tartozik a nem kötelező oltások beadása. A páciensekkel a háziorvosok olyan nyilatkozatot szeretnének aláíratni, ami a termékfelelősség körébe tartozik. A polgári jog szerint ugyanis a szolgáltató nem zárhatja ki a saját felelősségét sem. A szolgáltatást önként igénybe vevő beteg jognyilatkozatot tehet, mely szerint eláll a szolgáltatóval szembeni kártérítési követelés jogától arra az esetre, ha az oltás következtében egészségkárosodás, haláleset, szövődmény következik be, feltéve, hogy az oltást végző személy a szakma szabályai szerint járt el. 



Dr. Birosz Béla szerint fontos jogos, hogy az orvosok védeni akarják magukat - Fotó: Szendi Péter

Dr. Birosz Béla szombathelyi háziorvos szerint fontos problémákra mutat rá a kolléga kezdeményezése. Ugyanis a háziorvosok még hivatalos információt nem kaptak a védőoltásra vonatkozóan.
 - A védőoltást, úgy tudom, még csak most tesztelik, s eddig nem jelentkeztek senkinél sem szövődmények. A hagyományos influenza elleni védőoltások törzskönyvében szerepel, hogy ki vállal felelősséget az esetlegesen fellépő szövődményeknél, viszont az új szérumnál még nincs tisztázva ez a kérdés. Ezért jogos, hogy a kollégáink meg akarják védeni magukat. Ez a védőoltás, bár arra hivatott, hogy járványt előzzön meg, mégsem kötelező jellegű, ezért az orvosok akár pénzt is kérhetnek a beadásukért - mondta el az orvos, majd hozzátette:

- A kórházakban a műtétek előtt a betegnek alá kell írnia a hozzájárulását, ezért elfogadható lenne a háziorvosoknál is a hasonló eljárás. A kórházban viszont, aki nem írja alá a dokumentumot, azon nem végezhető el a műtét, így kérdéses, hogy aki nem írná alá a nyilatkozatot, annak be kellene-e adni az oltóanyagot.

Azt hallani, hogy októbertől már oltanak az új szérummal, viszont mi erre vonatkozóan sem kaptunk információt  folytatja az orvos.  Azt sem tudjuk, hogy kik kaphatják majd meg ingyen, s kinek kell fizetnie érte. Úgy tűnik, hogy szerencsénk lesz, hiszen az influenza mégsem annyira veszélyes, mint amennyire számítottunk rá. 

- Egy másik szakember szerint az új szérum ugyanazzal a technológiával készült, mint az eddigi oltóanyagok, ezért nincs ok a félelemre. A hagyományos oltás miatti szövődmények száma elenyésző volt. Elmondta még, hogy a háziorvosnak joga van írásos hozzájárulást kérni a betegtől. Ha a páciens nem írja alá a dokumentumot, akkor a háziorvosnak joga van megtagadni az oltás beadását. 

Dr. Legli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának megyei vezetője elmondta, hogy a kezdeményezés a kamarától függetlenül indult el, ezért nem tudni, hogy eddig pontosan hányan csatlakoztak hozzá. Hangsúlyozta azonban, hogy jó figyelemfelkeltő módszer arra, hogy rávilágítson a háziorvosok munkájára, felelősségére.

- Az orvosi kamara állásfoglalása szerint a felelősség kérdése mindig visszatérő probléma. Ugyanis sehol sincs írásba foglalva, hogy egy ilyen típusú oltás esetében a szövődmények esetén kié a felelősség. Ezért az oltóanyaggal kapcsolatban kerülő hatóságok bármelyike tehetne egy olyan felelősségi nyilatkozatot, amely ezt a helyzetet tisztázza, egyértelművé teszi. Az orvosnak olyan dokumentummal kellene rendelkeznie, amely egy esetleges szövődmény kapcsán egy bírósági eljárásban vagy kártérítési perben őt megvédi, ha a beadással kapcsolatos egyéb szakmai szabályokat betartotta.

A Markusovszky kórházban három új típusú influenzával fertőzött beteget ápoltak. Ezentúl csak a súlyos betegeket veszik fel az osztályra. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) győri régiós központja tavasszal a Markusovszky kórházat jelölte ki a fertőzött betegek ellátására, illetve a Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyeiek kezelésére. Már ekkor gondoskodtak arról, hogy elegendő mennyiségű védőeszköz, orr- és szájmaszk, köpeny, védőkesztyű álljon a rendelkezésükre, és hogy el tudják különíteni a betegeket.



Dr. Schneider Ferenc, az infektológiai osztály vezetője - Fotó: Benkő Sándor

Az első influenzagyanús betegek júniusban érkeztek a kórházba, de később kiderült, nem A(H1N1) vírussal fertőződtek meg. Dr. Schneider Ferenc főorvos, az infektológiai osztály vezetője elmondta, folyamatosan érkeztek az elmúlt hónapokban betegek a kórházba, hármukról derült ki, hogy új típusú influenzával fertőződtek meg. Hozzátette: a háziorvosok a gyanús betegeket továbbküldték a kórházba, ahol a tesztek elvégzése után kiderült, hogy fertőzöttek-e. Mivel az új típusú influenza okozta megbetegedések száma meghaladta a 100 esetet, az országos tiszti főorvos módosította a vírus terjedésének nyomon követéséhez szükséges jelentési, adatgyűjtési eljárást. Arra kérve azokat, akiknél felmerül a gyanú, hogy új típusú influenzával fertőződtek meg, vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal, a doktorok pedig a beteg állapotától függően döntsenek az otthoni vagy kórházi ápolásról.

Az ÁNTSZ azt kérte a háziorvosoktól, hogy a kórházi ápolást nem igénylő pácienseket ne küldjék tovább, mert ezek csak a súlyos állapotú betegek fogadására vannak kijelölve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!