Szerb átok: nem jutott a négybe vízilabdacsapatunk a római vb-n

Róma - A magyar férfi vízilabda-válogatott hosszabbítás után 10-9-re kikapott a szerb csapattól a római vizes világbajnokság keddi negyeddöntőjében. 5-2-re a szerbek vezettek, majd 7-5-re mi, a legvégén azonban ismét a rivális örülhetett. Legutóbb 2004-ben, az athéni olimpia fináléjában tudtuk megverni a szerbeket.

MTI

Ezt azt jelenti, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese csütörtökön a horvát-román párharc vesztesével találkozik az 5-8. helyért.

A magyarok utoljára a 2004-es athéni olimpia döntőjében tudták legyőzni szerbeket, azóta ez volt a tizedik találkozója a két gárdának.

Férfi vízilabda, negyeddöntő:

Szerbia-Magyarország 10-9 (4-2, 1-1, 2-4, 1-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után

A magyar góldobók: Kiss G. 3, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Kis G. 1-1.

A "szerb átok" ellen küzdő Kemény-legénység első emberelőnyét elpuskázta, az ellenakcióból viszont vezetést szerzett a rivális. Kiss Gergely hamar egyenlített (1-1), Kis Gábor kihagyott helyzetét azonban büntették a létszámfölényhez jutott szerbek, utána pedig egy szép ejtés következett (3-1). Magyar fórnál aztán Varga Dénes villant, de megint jött egy eredményes szerb fórértékesítés (4-2). 

Magyar szempontból igen balszerencsés, a kapus Gergely István kezéről becsorgó, bár ismét csak emberelőnyből esett góllal indult a második nyolc perc (5-2). A folytatás magyar fórjaiból azonban nem akart gól születni a rossz befejezések miatt, pedig alkalom nem egyszer kínálkozott a közelebb férkőzéshez. A negyed legvégén aztán Madaras Norbert balja pontosnak bizonyult (5-3).

A nagyszünetet követően Varga Dénes váltotta gólra Kis Gábor parádés centeralakítása nyomán megítélt büntetőt (5-4). És aztán az egyenlítés is összejött: a 6 az 5 elleni játék csattanójaként Madaras lőtte ki a jobb alsó sarkot (5-5). Mi több: a vezetést is átvette a magyar válogatott, Kiss G. fórban egyedül vállalkozott, s ahogyan az egy háromszoros olimpiai bajnokhoz illik, rendkívüli pontossággal vette be a jobb felső sarkot (5-6). Szemben az első két negyed szenvedésével, mintegy varázsütésre megváltozott a játék képe, már szárnyalt a magyar csapat, a Varga Dénes javára megítélt ötméteresből Hosnyánszky Norbert elemi erővel bombázott a hálóba (5-7). Azonban az utolsó szünet előtt az addig felettébb zavarodottnak tűnő szerbek kétszer is be tudták venni az ekkor már Nagy Viktor védte magyar kaput (7-7).

Az utolsó negyed magyar kárpótlással indult: ötméteresből Kiss G. volt könyörtelenül precíz, igaz, emberelőnyben a szerbek sem hibáztak (8-8). Varga Dénes elhamarkodott egy magyar fórt, de nem lett belőle baj, aztán ide-oda hullámzott a játék kölcsönös eredménytelenséggel, mígnem 8 másodperccel a vége előtt a szerbek kaptak emberelőnyt, de a kapufa az időközben reklamálásért a kispadról elküldött Kemény Dénes csapata mellé állt, rajta csattant, s nem a hálóba ment a lövés, jöhetett a kétszer 3 perc hosszabbítás.



Pedig Biros Péter féken tartotta Nikola Radjent Fotó: MTI/Illyés Tibor

Amelynek első részében egy távoli szerb bomba célba ért, méltó válaszként azonban remek háromszögelést lezárva Kis G. húzta látványosan a kapuba a labdát (9-9). A második felvonás közepén újból a szerbekhez került az előny (10-9), ami viszont már felelet nélkül maradt, nyert a szerb válogatott - már megint... 

Kemény Dénes, szövetségi kapitány:- Az eredményjelző mindig őszinte, ahogy ma is az volt, márpedig ott az állt, hogy kikaptunk. Ezzel együtt most nagyon közel voltunk ahhoz, hogy nyerjünk. Amikor átvettük a vezetést 2-5-ről 7-5-re, s kiegyenlítettek, még nem volt probléma, hiszen aztán újra vezettünk, de komoly esélynél nem lőttük be a labdát. Ahogyan azt eddig is gondoltam, valószínűleg hosszú az út ahhoz, hogy a csapat ilyen helyzetekben halál profi legyen... Ami a piros lapot illeti, nem érzem indokoltnak az ítéletet, de hát az edző elfogult maga és csapata iránt, így nem foglalkoznék a bírókkal, de visszanézem majd videón a meccset, hogy teljesen képben legyek. A játékvezetők helyett inkább saját hibáinkkal és fejlődési lehetőségeinkkel kell foglalkozni. Már csak azért is, mert a játékvezető olyan, mint a kapu vagy a kapufa, bár ma kissé elhajlott.  

 A magyar együttes a horvát-román párharc vesztesével folytatja csütörtök délelőtt (11.40 ó) az 5-8. helyért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!