Szombathelyi régi börtön: az önkormányzat és a bíróság is hasznosítaná a létesítményt

Csütörtökön bejárta a régi börtön épületét dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és dr. Laky Ferenc a Vas Megyei Bíróság elnöke, hogy az épület hasznosításáról egyeztessenek.

Greiner-Csapó Júlia

Az új börtönt 2008-ban adták át, amely nemcsak a fogvatartottaknak nyújt emberibb lakhatást, hanem a büntetés-végrehajtás munkatársainak is jobb körülményeket biztosít, mint a város szívében fekvő régi létesítmény. Immár harmadik éve üresen áll a városi bíróság mögött az 1889-ben megépült régi börtön. 

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Laky Ferenc, a Vas Megyei Bíróság elnöke csütörtökön együtt tekintették meg a régi börtön épületét.

- A bejáráson felmértük az épületek állapotát. A megyei bíróság szeretné megkapni térítésmentesen egy részét a létesítménynek, hiszen égető szüksége lenne rá. Tanú- és ügyvédi szobákat, irodákat alakítanánk ki, ott kapna helyet az informatikai bázisunk is. Szükségünk lenne irattárra és bűnjelkamrára is, hiszen ezeket a helyiségeket most bérelnünk kell - mondta dr. Laky Ferenc elnök.

Az a terület, ahol a börtön fekszik, állami tulajdon, és a büntetés-végrehajtás kezelésében van, ezért kérelmet kell benyújtania a város vezetésének és a bíróságnak közösen, hogy térítésmentesen megkaphassák, majd feloszthassák egymás között. A terület másik felét az önkormányzat hasznosíthatná.

 

Az épület kettéosztásával a bíróság működésének feltételein javíthatnánk. Másrészt a területen található régészeti emlékekkel növelhetnénk a város turisztikai vonzerejét. Az Ady tér hasznosítása már korábban is felvetődött. Ha a buszpályaudvart át  lehetne helyezni, akkor számos módon ki lehetne használni a területet  mondta dr. Puskás Tivadar.

A szóban forgó terület 3 ezer 900 négyzetméter, a rajta fekvő épület nem áll műemléki védelem alatt, ezért az átalakítása megvalósítható.

Mivel  a belváros közepén fekszik, így az az ötlet vetődött fel, hogy össze lehetne kötni a Szily János utcát az Ady térrel, így sokkal könnyebb lenne a közlekedés  javasolta dr. Laky Ferenc a börtön bejárása után tartott tájékoztatón.
A város  önkormányzata  és a megyei bíróság egyaránt  a régi börtön épületének  tulajdonba vételét és átalakítását találja a legjobb megoldásnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!