Tankkal lőtték ki a szobor egyik elemét

Készül az 56-os emlékmű, amit a szombathelyi Jáki úti temető hősi sírkertjébe szánnak. Veres Gábor szobrászművész rendkívüli ötletet valósít meg. Az 56-osok két szervezete tiltakozik.

Merklin Tímea

- Kutnyánszky László  főépítész azzal keresett meg, hogy a város több éve szeretne egy 56-os emlékművet állítani, de a 6-8 millió forintos tervekre nincs elég pénz. Évekkel ezelőtt elkülönítettek erre 2 millió forintot, ebből kellene megoldani az emlékművet, más támogatás nincs hozzá, az 56-osok sem tudtak beleadni - mondja Veres Gábor szobrászművész. 

- Készítettem egy tervet, amit bemutattam a városházán a főépítésznek az 56-osok képviselője jelenlétében. A Temetkezési Vállalattal egyeztettem: elvállalták a betonalapozást, a földmunkákat, a tereprendezést. -

A Tata melletti Szomódon lőtte meg március 23-án a T72-es harckocsi azokat a vaslemezeket, amiket Veres Gábor az emlékműhöz szánt. Nem volt külön felvonulási költség, lövési költség, mert a szobrász beépült a lőtéri gyakorlatba, ő szolgáltatta a céltárgyat, amire lőnek ilyenkor.

- Azt akartam a tanklövéssel demonstrálni, milyen brutális erők dolgoznak itt, mi megy végbe a lövedék becsapódásával. Az erőviszonyokat próbáltam érzékeltetni: milyen kevés esélyük volt a felkelőknek a szovjet tankok pusztító erőivel szemben - mondja Veres Gábor.

A Szombathelyi Városi Televízió forgatott a helyszínen, majd levetítette az ott készült kisfilmet. Másnap az 56-os Nemzeti Párt és az 56-os Magyar Nemzetőrség nevében dr. Csorba Boldizsár közzé tett az SZTV honlapján egy tiltakozó levelet.

Eszerint ők rendelkeznek az 56-os emlékműre elkülönített 2 millió forinttal, és nem térítik Veres Gábor tevékenységét. A levél szerint a megkísérelt átlövés a megvalósíthatatlanságot bizonyítja. A két szervezet nevében dr. Csorba Boldizsár tiltakozik: az emlékművön ne használják hőseink nevét.

Ki rendelkezik jelenleg a kérdéses 2 millió forinttal? kérdeztük Lakézi Gábort, a szombathelyi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetőjét.

- Az 56-os Nemzeti párt egy pillanatig sem rendelkezett ezzel az összeggel. A város a Temetkezési Vállalattal kötött együttműködési megállapodást, hogy oldja meg az emlékmű terveztetését és kiviteleztetését ebből a 2 millió forintból - válaszolta az osztályvezető.

Az előzményekről  elmondta továbbá: Az 56-os emlékműre több terv készült, köztük az 56-osok képviselőjétől is érkezett egy vázlat, de az szóba sem jött. A város az országosan elismert Veres Gábor  emlékmű-tervét szeretné megvalósíttatni. Érdekes, hogy amikor Veres Gábor a városházán bemutatta a tervét, itt volt az 56-osok képviselője is, dícsérte a tervet, majd  beadott egy tiltakozó levelet. De a benne foglaltak nem támaszthatók alá dokumentumokkal.

Megtilthatja-e a két 56-os szervezet az 56-os hősök neveinek feltüntetését? kérdeztük dr. Kaczmarski János címzetes főjegyzőt, aki a következőket mondta: Az emlékmű-állítás át nem ruházható, kizárólagos hatásköre az önkormányzatnak. Ezeknek a szervezeteknek nem sajátjai az 56-os hősök. A hozzátartozókat kell megkérdezni,  valószínűleg hozzá fognak járulni szeretteik nevének feltüntetéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!