Vasban a kórházi alkalmazottak átlagbére havi 130 ezer forint

Vas megyében is nagyon alacsony az egészségügyi dolgozók átlagkeresete - derült ki egy friss felmérésből, mely az állami szféra dolgozóinak béreit vizsgálta.

Bajdó Bettina

Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme: bruttó 155 ezer forint, Szlovákiában 23 százalékkal magasabb, havi bruttó 192 ezer forint, Csehországban 42 százalékkal több, havi bruttó 220 ezer forint. A felmérés szerint a legalacsonyabb az átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak, bruttó 106 ezer forint - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésében, melyben az állami egészségügyi ellátásban különböző munkakörökben dolgozók béreit vizsgálta. 

Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké, ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták 122 ezer forintot  - olvasható a felmérésben. A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint.  A táplálkozási terapeutadietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek.  

Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik gyógyulásunkat, magántulajdonú cégeknél havi bruttó 223 ezer forintért, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért foglalkoznak fogaink egészségével és gyógyításával.

Néhány megyei adatot is kiemelnek a felmérés készítői: az átlagjövedelmek szerint Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az egészségügyben dolgozók átlagbére, 187 ezer forint, Budapesten 181 ezer, Pest megyében pedig 167 ezer forint. A középmezőny elején található Baranya és Hajdú-Bihar megye: mindkét megyében az átlagjövedelem havi bruttó 155 ezer forint. Fejér megyében 154 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 153 ezer forint. Legalacsonyabb az átlagkereset Bács-Kiskun és Veszprém megyében: mindkét megyében 125 ezer forintot keresnek a dolgozók. Vas megyében, Csongrádban és Nógrádban havi bruttó 130 ezer, Tolna megyében 135 ezer az átlagfizetés.

Hazánkban  a legalacsonyabb az egészségügyi dolgozók havi bére  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!