Viszik, mint a cukrot: százhetvenhat drótszamarat kötöttek el idén Szombathelyen

A Szombathelyi Rendőrkapitányság adatai alapján minden második napon ellopnak egy kerékpárt a város legkülönbözőbb helyeiről. Ebben az évben csak októberig százhetvenhat drótszamarat kötöttek el. Az elvitt biciklik több mint felét megtalálja a rendőrség. A tolvajok ellen erős zárakkal és jól megválasztott biciklitárolókkal védekezhetünk.

Greiner-Csapó Júlia

Egyre-másra érkeznek szerkesztőségünkbe a kerékpárlopásról szóló rendőrségi hírek. Ha belegondolunk, hogy milyen értéket képvisel szeretett kerékpárunk egyebek között a szabadság, a kikapcsolódás, a sport élményét nyújtja számunkra , nem véletlen, hogy ragaszkodunk hozzá. 

 A kerékpár-szaküzletek, a Magyar Kerékpárosklub is azt tanácsolja, hogy csak a legerősebb zárak védelmében hagyjuk magára a vasparipánkat.

- A párszáz forintos kábel lakattól kezdve  a harmincötezer forintos, legerősebb modellig, sokféle biciklizár létezik    - magyarázta Pálmai Lajos, a Hunyadi utcai kerékpárszaküzlet munkatársa.

A gyártók már feltüntetik a lakatokon, hogy azok  mennyire biztonságosak. A kábel lakaton például ez a felirat áll: ha átmész a fagyisig, azért időnként nézz vissza a bringádra, el ne szaladjanak vele. A legerősebb zár is egy-két dekagramm súlyú csupán, és a kerékpár vázára erősíthető, ha nem használjuk. A következő feliratot találjuk rajta: csak a tűzoltók szedik le, igazi atom anti. 

- Sokszor jönnek be hozzánk a vásárlók, hogy ellopták a kerékpárjuk nyergét, kerekét, lámpáját, villogóját - mondta Pálmai Lajos.   Az ilyen jellegű lopásokra is van már megoldás. A nyergekhez, a biciklikerekekhez is gyártanak speciális zárakat. 

- A megfelelő erősségű lakat használata mellett fontos, hogy hová, vagy mihez zárjuk le a kerékpárunkat - emeli ki László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. - Ne rejtsük el bokrok, kukák mögé,  inkább egy jól látható helyre rakjuk le, ahol nagy a forgalom. Érdemes a hétköznapokban egy rosszabb állapotban lévő, nem feltűnő bringával kerekezni. A drágább, speciális kerékpárokat inkább csak a szabadidős tevékenység során használjuk. Ha mégis meglovasítanák, a rendőrség munkáját segíti, ha azonnal jelentjük a lopást, ha van a bicikliről fényképünk, és ha felírtuk a kerékpár számát. -

- A statisztikai adatok szerint minden második nap ellopnak egy kerékpárt Szombathelyen - tudtuk meg dr. Horváth Andrástól, a Szombathelyi Rendőrkapitányság felderítő osztályának vezetőjétől, kapitányságvezető-helyettestől. A kerékpártolvajok viszonylag könnyen szerzik meg a zsákmányt, és gyorsan túl is adnak rajta. A rendőrség is figyeli, de a magánszemélyeknek is érdemes a bolhapiacokat járniuk, az internetes közösségi portálok, újságok apróhirdetéseit böngészniük.

- Egy személygépkocsi megvásárlása és fenntartása nehéz egy család számára, ezért a gyorsabb közlekedéshez biciklit vásárolnak. Ez magyarázza a nagy kínálatot és keresletet a kerékpár- piacon. Abban az esetben, ha szembejön velünk a bringánk, vagy meglestünk egy tolvajt munka közben, azonnal értesítsük a rendőrséget, és figyeljük meg, hogy merre kerekezik tovább az elkövető. Semmi esetre se keveredjük szóváltásba, verekedésbe  - tanácsolta dr. Horváth András.

Ebben az évben októberig mintegy 176 drótszamarat loptak el Szombathely legkülönbözőbb helyeiről. A tolvajoknak semmi sem szent, viszik a szomszédét, a zárt vagy lépcsőházi tárolókat sem kímélik. Megfújják a kerékpárokat a boltok, az intézmények elől. A közterületekről azonban az elvitt kerékpárok fele előkerül.

- A rendőrség és a magánszemélyek által megtalált biciklik is a polgármesteri hivatalba kerülnek - tájékoztatott Zsirainé Tóth Mária, a szombathelyi polgármesteri hivatal ügyintézője. - Jegyzőkönyvet készítünk, és három hónapig egy erre kijelölt helyen tároljuk a kerékpárokat. Nálunk jelentkezhetnek a kerékpárjukért a tulajdonosok - tette hozzá.

A Critical Mass biciklis felvonulás egyik szombathelyi szervezőjének, Nagy Andrásnak is lopták már el kerékpárját. Elfelejtette lezárni, és mire visszament, már csak hűlt helyét találta. Az ő kerékpárja nem került meg. Úgy véli, az embereknek össze kellene fogniuk, most ugyanis jellemzően nem figyelnek egymásra és a környezetükre, mások tulajdonára. Talán félnek a következményektől, azért ilyen közönyösek, még akkor is, ha valaki az orruk elől lopja el mások vasparipáját. Jól bevált  trükk szerinte, ha a biciklit egy gyengébb zárral ellátott bringa mellé kötjük, mert így  talán a tolvaj nem a nehezebben megfújhatót választja majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!