Életmód

2016.07.23. 07:01

Idén nyáron sincs új a nap alatt - Hogyan vigyázzunk a bőrünkre, hogy élvezhessük a természet ajándékát?

A vonzó, egészségesen barna bőr nyáron szinte kötelező. De nem mindegy, hogyan érjük el. Ha kifejezetten napozni megyünk, tájékozódjunk az adott helyszínen és időpontban az UV-sugárzás mértékéről. Az európai ember bőrének saját védekező képessége átlagosan 20 percig véd, ezen túlmenően napvédő krémeket tanácsos használni. Hogyan válasszunk naptejet, fényvédőt?

Tóth Tímea

Milyen szabályokat kell betartani, hogy a nap előnyös hatásait élvezhessük? - erről beszélgettünk Kemény Katalin szépségtanácsadóval.

- A mértékletes napozásnak számos előnye van. Pozitív hatással van a kedvünkre, kinézetünkre, serkenti a D-vitamin kiválasztódást és a szerotonintermelődést, ami nem más, mint egyfajta boldogsághormon. A napfénynek élénkítő hatása is van, erősíti az immunrendszerünket és segíti az egészséges vérkeringést, jó hatással van a hormonháztartásunkra is. Segít a hormonrendszer kiegyensúlyozottabb működésében, nyugtatja az idegeket és segít a nyugodt éjjeli alvásban - emelte ki a szakértőnk.

Nagy Péter, Kőhalmi Vivien, valamint Iván Hanna is vigyáznak, hogy le ne égjenek a tűző napon. Tanácsos naponta többször is bekenni magunkat alaposan napozószerrel
Fotó: Unger Tamás

- Ezek mellett azonban számtalan veszélyt is rejt magában: gyorsítja a bőröregedés folyamatát, allergiás reakciót okozhat, túlzott esetben pedig leégést vagy akár bőrrákot is. Az ózonréteg elvékonyodása azt eredményezi, hogy a sugarak kevésbé megszűrten, nagyobb dózisban jutnak el hozzánk. Ha bizonyos szabályokat betartva napozunk, akkor elsősorban a napfény jótékony hatásait élvezhetjük.

Mindenki tudja, hogy 12-15 óra között nem ajánlott napon lenni. Vonuljunk árnyékba, árnyékban is barnulunk. A szépségtanácsadó javaslata, hogy az arcunkról vagy mossuk le a sminket, vagy megfelelő sminkszerekkel napozzunk: kifejezetten nyárra ajánlott fényvédőt tartalmazó kozmetikumokat használjunk. Strandra elég egy fényvédő esetleg némi vízálló szempillaspirál. Parfümöt ne használjunk napozás előtt, részesítsük előnyben a testpermeteket, alkoholt nem tartalmazó parfümpermeteket. Gyantázás után közvetlen ne menjünk napra.

Az is köztudomású, hogy a bőrünknek megfelelő faktorszámú fényvédőt kell használni, de vajon mit jelent a faktorszám?

- Az SPF a Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor rövidítése. A világon mindenütt az SPF jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen. A tubusokon levő szám, azt mutatja meg, mennyit tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Ha mondjuk, 20-as faktorszámú napozót használunk, akkor 20x20 percet tartózkodhatunk biztonságosan a napon.

A szépségtanácsadótól azt is megtudjuk: a napozók általában tartalmazhatnak kémiai, és fizikai fényvédőket is. A fizikai fényvédő, mint egy tükörlapocska a bőr felszínén visszaveri a fényt, míg a kémia beszívódik a bőrbe, és ott nyeli el a káros sugarakat.

Hogyan használjuk a fényvédőket?

Tanácsos félórával a napozás előtt lehetőleg a szobában vagy zárt helyen bekenni magunkat alaposan napozószerrel, így mire a strandra érünk, kifejti a hatását. A strandon gyorsan felkent naptej nem igazán hatásos, főleg ha utána rögtön berohanunk a vízbe. A nap során többször használjunk fényvédőt. Napozás után használjunk testápolót, vagy speciális napozás utáni testápoló permeteket, krémeket, zseléket, balzsamokat, amelyek tele vannak vitaminokkal, nyugtató összetevőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!