időzavar

2018.07.09. 21:26

Komoly gondokat okozhat, ha összevissza alszunk

A számítógépek és az okostelefonok korában rengeteg ember alvásritmusa felborult.

Ezt támasztja alá egy új ausztrál kutatás is, amely a social jetlag szerepét vizsgálta. A social jetlag (amit nagyjából szociális időzóna-zavarként lehetne fordítani) azt jelenti, amikor a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus jelentősen eltér egymástól.

A tanulmány szerint, amelyet az Adelaide-i Egyetem végzett,

a social jetlagtől szenvedő embereknél nagyobb a valószínűsége a komoly betegségek kialakulásának, valamint a munkahelyi elalvásnak. Hajlamosabbak továbbá a késői lefekvésre, a fáradtan ébredésre, valamint arra, hogy betegen menjenek dolgozni és késsenek a munkahelyükről.

„Ez azt sugallja, hogy a social jetlaggel küzdő emberek vagy kevésbé tudják felismerni magukon a betegség jeleit, vagy nyomást éreznek, hogy akkor is dolgozzanak, ha nem érzik jól magukat vagy csak nagyon fáradtak” – mondta Robert Adams, a kutatás vezetője.

Hozzátette: „bárhogy legyen is, ideje figyelembe vennünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha ezek a dolgozók járműveket vezetnek, veszélyes gépeket működtetnek, vagy esetlegesen fertőző betegségeket terjesztenek a munkahelyükön”.

Adams szerint

a számítógépek és az okostelefonok az egyik legfőbb okozói az alváshiánynak,

mivel a készülékek által kibocsátott kék fény megzavarja az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin képzését, aminek következtében az ember ébren marad.

Az ausztrál Sleep Health Foundation nevű szervezet vezetője, Dorothy Bruck szerint a nem megfelelő alvás mára egészségügyi válsághelyzetet okozott. „Ausztrálok milliót érintő probléma a boldog és egészséges élethez szükséges alvásmennyiség hiánya” – húzta alá Bruck.

A felmérésben nem vettek részt éjszakai és váltott műszakban dolgozó alkalmazottak, ám az ő helyzetük vélhetően még tovább rontana az eredményeken.

Borítókép: Minerva Studio/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!