f1

2015.05.06. 09:21

A Red Bull jövője az Auditól függ

Luca di Montezemolo szerint Dietrich Mateschitz otthagyja az F1-et, kivéve, ha rá tudja venni az Audit, hogy csatlakozzon a sportághoz.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool

A Red Bull rendszeresen kilépéssel fenyegetőzött, nagy részben az alulteljesítő Renault-erőforrásnak köszönhetően. A francia gyártó is bevallotta, hogy át kell gondolniuk az F1-es céljaikat; a Red Bull pedig erősen sejttette, hogy ha a Renault elmegy, akkor ők is, mivel motorszállító nélkül maradnának. Többször is napvilágot láttak olyan pletykák, hogy a Volkswagen Csoport az F1 felé kacsingat – Montezemolo nem tagadta a pletykákat, és ki is emelte, hogy Mateschitz a VW Csoport egyik márkáját, az Audit próbálja a sportágba csábítani. Egy interjúban, amit a La Repubblicának adott, Montezemolo egyenesen a Red Bull „összeomlásáról” beszélt, a Ferrari feléledését pedig szerencsésnek tartja.

„Őszintén szólva úgy hiszem, a Ferrarinak elég nagy mázlija van, a Mercedesen kívül nincsen idén másik riválisuk” – nyilatkozta a volt Ferrari-főnök. „A Williams nem lépett előre, a Red Bull pedig összeomlott – egy közös barátunktól tudom, hogy Mateschitz a csapat eladásán gondolkozik, és egyenesen azt mondta, hogy ha nem jön az Audi, akkor elmegy –, a McLarenről ne is beszéljünk. Röviden, a Ferrari minden egyes versenyen úgy rajtol el, hogy a dobogó garantált. A szerencse azonban hasztalan, ha nem használja ki az ember.”

Montezemolo mélyen sajnálja, hogy nem akadályozta meg időben a V6-os turbómotorok bevezetését, amikor látta, hogy a Ferrari nem elég felkészült a Mercedesszel való csatára.

„A hibridmotorokban van a jövő, de utólag visszatekintve jobb lett volna, ha nem értek egyet a bevezetésükkel” – ismerte be az olasz, aki már korán észrevette, hogy a Ferrari-motor nem jó irányba halad, és arra utasította Stefano Domenicalit, az akkori csapatfőnököt, hogy kezdjenek el 2015-re koncentrálni. Montezemolo szerint ez a döntés, habár akkor korainak tekintették, kifizetődni látszik.

„Szóltam Domenicalinak, és rögtön 2015-tel kezdtünk foglalkozni.  A kasztni hatékonyságában nem kételkedtünk: a néhány évi kölni száműzetés után visszatérhettünk a saját, új, felújított és naprakész szélcsatornánkba. Már sokkal-sokkal a 2015-ös szezonkezdet előtt erre az évre fókuszáltunk. Amikor Vettel elsőnek haladt át a célvonalon Sepangban, bizonyítékot nyertem, hogy nem csak egy egészséges vállalatot hagytam hátra, hanem egy versenyképes csapatot is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!