f1

2016.05.14. 11:29

Az FIA felülvizsgálhatja a motorszabályokat, ha...

.... egy barcelonai körön 0.3 másodpercnél nagyobbak lesznek a különbségek.

Kovács Noémi

Fotó: Mercedes AMG Petronas

A 2017-től bevezetendő szabályváltozás-csomag egyik sarkalatos pontja volt a motorokra vonatkozó szabályozás, amely több területet érintett. Ezek egyik alappillére az erőforrások teljesítményének kiegyenlítése, amit úgy kívánnak megoldani a döntéshozók, hogy megszabják: egy barcelonai körön nem szabad 0.3 másodpercnél nagyobb különbségnek lenni a gyártók - Ferrari, Mercedes, Renault, Honda - erőforrásai között.

Amennyiben ez a kitétel mégsem valósulna meg a következő szezon elején, úgy az FIA a Stratégia Csoporthoz fordulhat annak érdekében, hogy gondolják újra a regulákat. Emiatt az FIA fokozottan figyelni fogja az erőforrások teljesítményét a 2017-es évad első három versenyén, és amennyiben a szabályokkal ellentétes eredményeket tapasztal, felülvizsgálhatják és módosíthatják azokat a 2018-as esztendőre. Minderről az FIA szakembere, Fabrice Lom mondott néhány szót.

"Van egy munkafolyamatunk, amiben megállapodtunk a motorgyártókkal. Nem a köridőket fogjuk nézni, mivel megvannak a szükséges eszközeink ahhoz, hogy bármit szimuláljunk, így ki tudjuk kalkulálni a motorok teljesítményét az egyes versenyautókban is. Ezután egyfajta teljesítményindexet készítünk, mert nem csak a lóerőt kell számításba vennünk, hanem a hibrid rendszert és magát a motort is." - kezdte a szakember.

"Az első három futamon minden autó minden egyes körét ellenőrizni fogjuk, ezekből kiválasztjuk a legjobb motorteljesítményt minden pályán, és átlagot vonunk belőlük. Ez adja majd minden egyes motorgyártó saját teljesítményindexét. Ezt az indexet fogjuk a barcelonai pályára vonatkoztatni, amit végül köridővé konvertálunk és ennek alapján fogjuk ellenőrizni a különbségeket a köridők tekintetében a barcelonai pályán." - folytatta az FIA munkatársa, aki azt is elárulta, hogy mi lesz, ha a különbségek nagyobbak lesznek a vártnál.

"Jelenteni fogjuk a Stratégiai Csoportnak ők pedig meghozzák a szükséges döntéseket, amiket meg kell hozniuk. Az idők tekintetében az első három futamon fogjuk elvégezni a méréseinket, még mielőtt a határidő lejárna, így a többségi egyetértés elegendő lesz a Stratégiai Csoport döntéshozatalához, így a következő évre vonatkozóan még meg tudják változtatni a szabályokat." - tette hozzá Fabrice Lom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!