f1

2016.12.16. 14:01

Felipe, Fernando gyorsabb nálad

Smedley szerint ez a mondat fordulópont lett Massa karrierjében

Tajthi Andrea

Fotó: Scuderia Ferrari

A 2010-es Német Nagydíj fordulópont volt Felipe Massa karrierjében - állítja a brazil korábbi versenymérnöke, Rob Smedley.

Felipe Massa az élen állt, mikor elhangzott rádión Smedley híressé vált utasítása: "Fernando is faster than you", azaz "Fernando gyorsabb nálad", utalva arra, hogy tegyen eleget a csapatutasításnak, és engedje maga elé csapattársát, Fernando Alonsót. Massa eleget tett a kérésnek, így Alonso nyerte a versenyt.

"Nehéz dolga volt (Massának) ettől fogva." - mondta Smedley a Motorsport.com-nak. "Nehéz, mert ez egyfajta fordulópont volt és egyértelműsítette, hogy mi volt a csapat prioritása."

"Nem értettem egyet vele (az utasítással). Személy szerint azt gondolom, hogy ez rossz döntés volt. Talán a rádióüzenetben is világossá tettem, hogy nem értek vele egyet. Ez számomra is nehéz helyzetet teremtett a Ferrarinál."

"Szerintem lehetett volna ezt jobban is csinálni, hogy őszinte legyek. Kettejük közt nem volt nagy különbség versenytempó tekintetében. Voltak a versenynek olyan részei, mikor Felipe volt gyorsabb, és voltak olyanok, mikor Fernando volt gyorsabb."

"Volt egy egyeztetett stratégiánk a versenyre, Tudtuk, hogy játszuk le. De ez nagyon zavaró lehetett számára a verseny közben. Versenyzett, vezette a futamot. Szerintem nem lehetett könnyű megértenie, hogy... Miért csináljuk ezt? Mi értelme ennek? Elvégre... ez Németország, ez még nem a szezon utolsó futama. A szezon felénél jártunk. Mi folyik itt? Szerintem ezért volt nehéz számára kezelni ezt a helyzetet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!