Gazdaság

2009.02.19. 03:27

EU-tagság: romlik a magyarok véleménye

<b>Körkép </b> - A magyarok 46 százaléka elégedett az életével, amellyel, hasonlóan a fél évvel korábbi helyzethez, ismét csak Bulgáriát előzzük meg az Európai Unió tagállamai közül - derült ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből.

Vas Népe

Az uniós közvélemény-kutatás megállapította, hogy az élettel való elégedettség átlaga a 27 tagállamban 76 százalék, a legnagyobb elégedettséget Hollandiában és a skandináv államokban mérték. Az EU-tagságról alkotott vélemény értékelését illetően a felmérésből az olvasható ki, hogy Magyarország az EU egyik legszkeptikusabb tag-állama, a közösségi tagság, mint jó dolog megítélése ugyanis folyamatosan csökken. Míg a 2004-es csatlakozás előtt 50 százaléknál is több magyar gondolta jó dolognak a tagságot, addig 2008 őszén ez a szám már csak 31 százalék. A megkérdezettek többsége se nem jó, se nem rossz dolognak véli a tagságot, ám az évek során duplájára nőtt azok aránya, akik szerint kimondottan rossz dolog a tagság. A magyarok többsége szerint a mai gyermekeknek még nehezebb életük lesz, mint a jelenlegi felnőtt generációnak. A következő egy évvel kapcsolatban sem mondhatók optimistáknak a magyarok, ugyanis csupán tizedük vár javulást az életében vagy háztartásának anyagi helyzetében - derül ki a kutatásból. Hozzáteszik: még ennél is kevesebben vannak azok, akik Magyarország gazdasági helyzetében pozitív fordulatra számítanak, azonban leginkább a foglalkoztatási helyzet alakulásával, a munkanélküliséggel kapcsolatban borúlátóak a magyarok. Az Eurobarometer megállapította azt is, hogy az EU még mindig igen előkelő helyet foglal el azon a listán, amelyen a magyarok intézményeket, szervezeteket rangsoroltak megbízhatóságuk szerint; csak az ENSZ tudta megelőzni. E lista végére a politikai pártok kerültek: bennük a megkérdezetteknek kevesebb mint tizede bízik meg. A megkérdezettek alig tizede bízik meg a pártokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!