Gazdaság

2009.04.14. 02:28

Csökkenő kereslet a gabona iránt

Körkép - Minden idők második legnagyobb gabonatermése várható a Földön az idén, a készletek kielégítőek, a válság miatt csökken a kereslet - emiatt az idén sem lehet gabonaár robbanására számítani - olvasható a Magyar Agrárkamara előrejelzésében.

Burkon László

A 2009 elején történt árcsökkenés után a legtöbb gabona és olajmag drágult márciusban, de a hónap végén - különösen az étkezési búza piacán - mérséklődtek az árak. Az áralakulást befolyásolta a nyersolajárak erősödése és a dollár árfolyamának csökkenése, azonban a fekete-tengeri régióban további árgyengülésnek lehettünk tanúi. A búzaárak erősödését elsősorban az USA pénzügyi problémáinak mérséklődéséből származtatták, azonban az árakra csökkentőleg hatott március végén az addigi aszályos déli területeken hulló kiadós esők híre. Összességében a kukoricára is a drágulás volt jellemző, holott március végén némi árcsökkenés volt tapasztalható.

Az előzetes becslések alapján a 2009/2010-es szezonban csökken a Földön a gabonatermelés, de a termés mennyisége még mindig a második legnagyobb lehet. Összesen 1725 millió tonna betakarítását várják, még akkor is, ha valószínűleg a vetésterület kisebb lesz . Nőni fog viszont az olajmagvak területe, és az átlaghozam sem fogja elérni a tavalyi kiváló szintet.

Az idén nagyobb lesz az aratáskori átmenőkészlet, ami szintén segíti a kínálat fennmaradását, hiába csökken némileg a gabona össztermése mintegy 60 millió tonnával. Így fenntartható a bő árukínálat az egész szezonban, amit csak tovább segít, hogy a világgazdasági válság miatt csökken - főként a takarmánygabonák - iránti kereslet is. Persze vannak ezzel ellentétes hatású piaci események. Ilyen például, hogy nő a gabona ipari felhasználása - foglalja össze a nemzetközi elemzők várakozásait a Magyar Agrárkamara. A világon ebben az évben 1 százalékkal csökken a búza vetésterülete. 651 millió tonna termést jeleznek, 30 millió tonnával kevesebbet, mint tavaly volt. A búzafelhasználás várhatóan 640 millió tonna lesz, kismértékben a jelenlegi rekordmennyiségű felhasználás alatt alakul. A világ zárókészlete 11 millió tonnával több lesz, és várhatóan eléri a 171 millió tonnát. Kevesebb malmibúza- importra szorul Közel-Kelet, Ázsia és Észak-Afrika, csökken a takarmánybúza-import, ami miatt a globális búzakereskedelem 112 millió tonnára szorulhat vissza, ami 7 millió tonnával kevesebb, mint az előző szezonban volt.

A kukorica vetése megkezdődött az északi féltekén, de bizonytalanság észlelhető a termelők körében - főként az USA-ban -, ahol a farmerek egy része a szóját részesíti előnyben. Kisebb vetésterülettel számolnak az EU-ban, a CIS-országokban, de növekedésre számítanak Kínában, ahol a támogatás miatti magasabb árak fenntartják a nyereséges termelést. A világ termelése 775 millió tonnára tervezhető, ami 7 millió tonnával kevesebb, mint a 2008/2009-es szezoné. Az őszi árpa vetésterülete növekedett az EU-ban, ugyanakkor az esős időjárás a tavaszi árpa vetését csökkentheti. Kisebb a vetésterület Oroszországban és Ausztráliában, nagyobb Ukrajnában, Törökországban. A várható termésmennyiség 147 millió tonna, ami 8 millió tonnával kevesebb, mint az előző szezonban, amikor is a hozamok kiválóak voltak - olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!