Gazdaság

2009.09.28. 02:29

Újra a helyén a könnyűipari ágazat?

Körkép - A könnyűipar válsága mára lecsengett, a nyugat-dunántúli textil- és ruhaipar a minőségi gyártásra koncentrálva megtalálta a helyét a nemzetközi piacon.

Kiss Tamás

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség által támogatott rendezvényen számos hatékonyságnövelő újdonsággal is megismerkedhettek. Komoly szakmai sikert aratott például a kisebb szériák automatizált terítését is megoldó szabászati erőforrás-szervező, ami nem is csoda, hiszen ez gazdaságosan eddig csak kézzel volt kivitelezhető. A digitális gyártás-előkészítő rendszer ugyancsak az újdonság erejével hatott, s amire Bukvai Albertné, a társrendező iskola tanműhelyvezetője felhívta a figyelmet: olyan varrógépmotorokkal is megismerkedhettek, amelyek használatával 50 százalék feletti energiamegtakarítás, egyben 30 százalékos hatékonyságnövelés is elérhető. És igen.

A textil- és ruházati ágazat számára jelen pillanatban a hatékonyságnövelés a kulcsszó. Mint azt Bukvai Albertné mellett Bauer Szilvia, a Pannon Textil Klaszter koordinátora is megerősítette, az ágazat a kis szériás, minőségi gyártásra koncentrálva az elmúlt években megtalálta a helyét a nemzetközi piacon, s most az a kérdés, hogy miként tudná még hatékonyabban teljesíteni a beérkező megrendeléseket. Bauer Szilvia mindezt azzal egészítette ki, hogy a külföldi megbízók egyre inkább a tervezéstől a teljes megvalósításig történő munkákhoz keresnek, s a klaszter hathatós közreműködésével találnak is partnereket.

Az ágazat jövőképe tehát mindenképpen pozitívnak látszik, s még inkább az lehetne, ha az állam nem kezelné mostohagyerekként a textileseket. Márpedig jelen helyzetben így fest a dolog, legalábbis erre utal, hogy míg a különböző fejlesztési, beruházási pályázatokon például az autóipar, a mechatronika, az elektronika cégei alaphelyzetben plusz- pontokat kapnak, a textil- és ruhaipar vállalkozásai a nulláról indulnak. Bauer Szilvia szerint jó hírnek tűnik, hogy a nők elhelyezkedési esélyeinek javítása okán Brüsszel a jövőben kiemelt szerepet szán az iparágnak, s ennek nyomán talán Magyarországon is elindulnak a kedvező változások.

Bukvai Albertné arra is felhívta a figyelmet, hogy az ágazat egyre nagyobb szakemberhiánnyal küzd, technikusból és szakmunkásból is több kellene. Szerinte a gyerekek és a szüleik nem igazán tudnak arról, hogy például egy jó, szorgalmas szabó számára mindig akad munka. Tapasztalatai amúgy azt mutatják, hogy a fiatalok szeretnek öltözködni, s ha rákapnak a gyönyörű termékek készítésére, akkor - mint azt a rendezvény divatbemutatója is bizonyította - rendkívül kreatívvá válnak.

- A néhány éve még lefelé tartó ágazat válsága mára lecsengett. A második negyedévben Nyugat-Dunántúlon egyedül csak a könnyűipar tudott pozitív eredményről számot adni. A ruha- és textilipar csendben és szorgalmasan teszi a dolgát. És, ami szintén fontos, ma még itt vannak azok a tapasztalt szakemberek, akik képések megtanítani a szakma fortélyait a fiataloknak. Az idő azonban sürget... - közölte Bukvai Albertné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!