Gazdaság

2011.09.21. 10:02

UniCredit: a végtörlesztés miatt befagyasztanák a terjeszkedést

A lassabb növekedéshez igazítja bővítési terveit a Közép- és Kelet-Európai térségben az UniCredit, Magyarországon a végtörlesztési törvény miatt fiókhálózat-bővítési tervének befagyasztását fontolgatja a bank - mondta az UniCredit Magyarország tulajdonosának térségi igazgatója egy szerdai lapinterjúban.

MTI

Az év elején készült hálózatbővítési terv szerint 2015-ig kilencszáz új fiókot nyitna a régióban az UniCredit. Jelenleg pontosítják a tervet. "A lassabb gazdasági növekedés kevesebb bevételt jelent, ezért az expanzió ütemét is ehhez igazítjuk" - mondta Giani Papa, az olasz UniCredit-csoporthoz tartozó Bank Austria közép- és kelet-európai igazgatója az osztrák Wirtschaftsblattnak. Kitért arra is, hogy Törökországban mindenképpen terjeszkedni akar a bankcsoport, Romániában egyelőre kivárnak.

Magyarországon "egészen más a helyzet", ott "sokk érte" a bankot - mondta Papa. "Ez az új törvény sokkhullámokat fog kiváltani" - tette hozzá. "Nem csökkentjük a jelenlétünket, de mérlegeljük, hogy befagyasztjuk a terjeszkedést" - fogalmazott Papa.

Papa mindamellett úgy látja, hogy a törvény pénzügyi hatásai korlátozottak lesznek a bankra nézve. "A várható legrosszabb esetben is megbirkózunk vele" - mondta. Magyarországon elsősorban lakossági bankként működik a pénzintézet, így devizahitel-állománya 765 millió euróval "nem nagyon nagy" - fogalmazott. Az időbeli korlátozás miatt legrosszabb esetben "az alsó tartományban elhelyezkedő kétszámjegyű milliós nagyságrendről" lehet szó Papa szerint. Az intézkedések azonban megváltoztatták a játékszabályokat, így a hatásuk nagyobb lesz, mint csupán a pénzügyi következmények - tette hozzá.

Papa kijelentette, nem hiszi, hogy Görögországban államcsőd következik be. "Sokan nincsenek tudatában egy csőd várható súlyos következményeinek. Ezért nem hiszem, hogy Görögország csődbe megy" - mondta.

A bankcsoport továbbra is növekedni akar Oroszországban, még ha jelenleg át is gondolják a bővítési terveket. Az igazgató nem kommentálta azokat az értesüléseket, hogy eladnák török leányvállalatukat a YapiKredi-t és a lengyelországi Pekaót. Mindkettő nagyon nyereséges és fontos tagja a csoportnak - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!