Gazdaság

2012.03.13. 16:39

Kohéziós pénzek: Matolcsy szerint ésszerű megoldás született

Matolcsy György azt mondta, megható és bíztató volt, hogy az EU-tagállamok kétharmada kiállt Magyarország mellett.

MTI

Matolcsy György szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született kedden Brüsszelben, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén a Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezésekről. A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

Az ülés után újságíróknak nyilatkozva Matolcsy György megerősítette, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik.

"Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett" - fogalmazott Matolcsy György. Mint mondta, ez "megható volt és biztató".

Úgy vélte, a drámai, hosszú vitában született ésszerű megoldás megszüntette a Magyarországgal szemben sokak által alkalmazott kettős mércét is.

Értékelése szerint az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért.

Kiemelte: sok EU-tagország "talán rosszabb pénzügyi helyzetben van, mint Magyarország". Ez szerinte kiderül majd az áprilisban beadandó stabilitási vagy konvergenciaprogramokból is.

Hozzátette: Magyarország bizonyítani fogja saját programjában az elkötelezettségét az iránt, hogy a hiányt az előírt uniós küszöb, a GDP 3 százaléka alatt tartja idén és jövőre is.

Matolcsy György kifejtette: a kohéziós keret részleges felfüggesztéséről a döntés jogilag most megszületett, de Magyarország konkrét dátumot kapott arra, hogy ha teljesíti az ajánlásokban szereplő követelményeket, automatikusan hatályon kívül helyezik a pénzalapok felfüggesztését. A teljesítést a kormány már vállalta költségvetési tervében - tette hozzá. Jelezte, hogy minden szükséges intézkedés szerepelni fog a most készülő konvergenciaprogramban is.

Elmondta: a Széll Kálmán tervben rögzítik azokat az intézkedéseket, amelyek a terv idei 83 százalékos teljesítését 100 százalék fölé viszik, és növelik a jövő évi, jelenleg 73 százalékos teljesülést is. A kormány célja az, hogy a szerkezetátalakítások során tartalékot is képezzen a költségvetésben - hangoztatta.

"Minden esélyünk megvan, hogy teljesítsük a magunk által is vállalt feltételeket" - jelentette ki, emlékeztetve, hogy idén 2,5, jövőre 2,2 százalékos hiányt vállalt a kormány, miközben csökken az államadósság is.

Elmondta azt is: az Európai Bizottság vállalta, hogy gyorsan megvizsgálja az áprilisban beadandó magyar konvergenciaprogramot, és ha ennek során pozitív eredményre jut, már a június 22-i dátumot (egy későbbi pénzügyminiszteri ülés napját) sem kell kivárni. A korábban tervezett szeptember közepi határidő kikerült az ajánlásból - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a döntés megfelel azoknak az európai uniós értékeknek is, amelyekért Magyarország tavaly, soros uniós elnökkent is harcolt.

Matolcsy György megerősítette, hogy a találkozón spanyol kollégája is támogatta a magyar álláspontot. A brüsszeli ülés előtt egyes résztvevők részéről bírálatok hangzottak el, hogy az uniónak el kell kerülnie a kettős mércét, miután az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.

Egy kérdésre válaszolva a magyar miniszter azt is elmondta: a kormány készen áll arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal. Úgy vélte, ami most történt, az "lépés a helyes irányba", mert mutatja a kormány kivételesen erős elkötelezettségét, hogy teljesítse a teljes szerkezeti reformprogramot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!