Gazdaság

2016.11.14. 17:20

Holnap ki fog dolgozni egyáltalán?

Körkép - Mélyülő szakadékkal és egyre kevesebb munkavállalóval riogatnak a szakértők a negyedik ipari forradalom idején.

Turbók Attila

Nehéz megmondani, mit hoz majd a munkavállalók számára a negyedik ipari forradalomként emlegetett szupergyors társadalmi-technológia változás, amely napjainkban is zajlik. Sok száz kutatás folyt és folyik e témában, azonban egy dolog már most biztos: nem úgy és nem olyan szakmákat kell tanulni, mint eddig. Viszont sokkal többet és sokkal tovább kell tanulni annak a szakmunkásnak is, aki el akar helyezkedni ezen a változó munkaerőpiacon. Egyes statisztikák szerint 2020-ra ötmillióval kevesebb munkahely lesz. Ez pedig itt van a nyakunkon.

A gépipar stabil, de más szakmák eltűnhetnek a palettáról Fotó: Szendi Péter, képünk illusztráció

Az egyik kutatóintézet megkérdezte a szerintük leginkább hozzáértő embereket, mit gondolnak, jó vagy rossz lesz a dolgozóknak a következő években az automatizáció és a robotok térhódítása. A szakértők meglepően megosztottnak bizonyultak: 52 százalékuk optimista, 48 százalékuk viszont úgy gondolja, a társadalom nem fogja tudni kezelni az új kihívásokat, így azoknak több lesz a vesztese mint a nyertese. Hozzátéve, a globalizáció már megmutatta, hogy a vesztesek vannak többen. Az optimisták azzal érvelnek hogy a történelem során már rengeteg technológiai innováció lezajlott anélkül, hogy negatív hatásai lettek volna a foglalkoztatásra, sőt: általában inkább új munkahelyek jöttek létre miattuk. Szerintük hiába veszélyeztet egy csomó munkahelyet a robotika terjedése, ezt bőven kompenzálni fogják a fejlődés során keletkező újak. A technológia megszabadít majd minket a kellemetlen munkáktól, ráadásul a folyamat arra is lehetőséget teremt az emberiségnek, hogy újragondolja a munka fogalmát kreatívabb, közösségibb, társadalmilag hasznosabb irányba. Ezzel szemben a majdnem ugyanennyien levő kételkedők úgy gondolják, hogy a negyedik ipari forradalom lényegileg különbözik a korábbiaktól, ezért sokkal nagyobb kihívást jelent majd a munkaerőpiacnak, mint elődei. Szerintük az átalakulás túl gyors lesz ahhoz, hogy a szabályozók és a gazdasági szereplők értelmesen tudjanak rá reagálni, ezért egy sor kellemetlen mellékhatás várható. Ilyen a fehérgallérosokat is érintő tömeges munkanélküliség, a társadalmi rétegek közti mélyülő szakadék, vagy éppen a középrétegek, már látható, rohamos elszegényedése és lecsúszása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!