Gazdaság

2017.03.28. 18:20

A megyében több gazdálkodó újra elkezdett foglalkozni a cukorrépával

Körkép - Öt-hat megyei gazdálkodó újra cukorrépát vetett. Idén megszűnik az európai uniós kvóta.

Turbók Attila

Újra lehet cukorrépával találkozni a Vas megyei földeken. Napjainkra öt-hat vasi gazdálkodó vágott bele ismét az egykor jól jövedelmező termelésbe. Persze régen a mainál több gyár vásárolta fel a termést.

- 1991-től egészen 2006-ig termesztettünk cukorrépát, aztán a tíz évvel ezelőtt leállított gépekkel most újra próbálkozunk, egyelőre 135 hektáron - jelentette ki az egyik "első megyei fecske" a cukorrépa-termelők közül. Bosics Tamásékat a kaposvári cukorgyár kereste meg a szerződéssel, az üzem tonnánként tíz-ezer forintos áron kötötte le a gazdák termését. - Hogy ez mire lesz elég, azt majd decemberben meglátjuk - fogalmazott Bosics Tamás.

A gazdálkodó úgy véli, a cukorrépa évekkel ezelőtt is ideális növény volt a termelőnek, tisztes hasznot lehetett vele elérni. - Most a cukorrépa után jár egy egyszeri, 160 ezer forintos támogatás is - jegyezte meg a gazdálkodó. A Bosics Tamásékhoz hasonlóan gondolkodók azonban egyelőre nincsenek túl sokan Vasban sem. Birkás István gazdálkodó is megjegyezte: alig pár kollégáról tud a szomszédos Zalából is, ott is fehér holló a cukorrépa-termelő.

Cukorrépa-betakarítás - évekkel ezelőtt - Vát térségében. Visszatérhetnek a gépek a vasi földekre Fotó: Szendi Péter

- A cukorrépánál fontosnak tartom a kiszámíthatóságot, abban reménykedem, jövőre esetleg jobb árat is el lehet érni - tette hozzá a gazdálkodó, aki egyelőre 210 hektáron kezdett cukorrépával foglalkozni.

Magyarország cukorkvótája a 2006. évi uniós cukorreformot követően - ezt a gazdák más szóval fejezték ki - 105 ezer tonnára, az éves becsült hazai fogyasztás harmadára csökkent, 2008-tól kezdődően pedig csak egy cukorgyár, a kaposvári üzemel.
A termőterület növelését előrevetítheti, hogy az idén eltörlik az emlegetett európai uniós kvótarendszert, azt követően pedig a főbb cukorrépa-termesztő körzetekben bővülhet a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!