Energia

2024.02.13. 10:39

Steiner Attila: egy éve kezdődött a kitermelés a békési gázmezőn

Február 13-án kezdődött meg a kitermelés a békési gázmezőből, mostanáig a négy kútból 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki – mondta az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatban kedden.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Steiner Attila közölte, a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrása és termelésbe állítása van előkészületben. Tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is. 

Megjegyezte, 

a belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása Magyarország energiaszuverenitását, „a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát” erősíti.

Ezért hosszabbítják meg a paksi blokkok üzemidejét, ezért segítik a zöldenergia további térnyerését a tárolói beruházások, a napelemes és geotermikus fejlesztések támogatásával – húzta alá. 

Emlékeztetett, két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, ami szintén csökkenti a külső kitettséget. Gázra azonban tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként – jelentette ki. 

Az államtitkár elmondta, 

biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén.

 A rezsicsökkentés révén pedig a gáz és az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában