örökségünk védelme

2019.06.17. 17:17

Pályázat segíti a népi építészet emlékeinek helyreállítását

A pályázat célja a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása a hagyományos építési technikák újraélesztésével.

Szentendre, 2019. június 1. Látogatók sétálnak a Novajról származó lakóépület elõtt az ötvenkét éve megnyílt Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum észak-magyarországi falu épületeit bemutató területén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Június 24-től egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi Építészeti Program idei forrásaira. A kormány által életre hívott, évi 1,5 milliárd forintos kerettel gazdálkodó Népi Építészeti Program célja a veszélyeztetett népi építészeti örökségünk, a népi műemlékek, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökség megóvása, megőrzése, fenntartása.

A vissza nem térítendő támogatás egyedi támogatási kérelem benyújtásával igényelhető. A programmal kapcsolatos részletes információk június 24-től érhetőek el online – közölte a program hétfői sajtótájékoztatóján Vukoszávlyev Zorán szakmai vezető. A kérelem követelményeiről és a benyújtás módjáról ide kattintva lehet tájékozódni.

A pályázat célja a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása a hagyományos építési technikák újraélesztésével

- mondta Vukoszávlyev Zorán. Az odaítélhető támogatás összege kérelmenként minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet. Idén a program keretében nemcsak felújításra, hanem az értékek feltárására is lehet támogatási kérelmet benyújtani – tette hozzá a szakmai vezető.

Ki pályázhat és mekkora összegre?

A támogatási kérelmet a védelem alatt álló épületek tulajdonosai, vagyonkezelői, használói nyújthatják be.

A támogatás mértéke természetes személyek esetén a beruházás megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, önkormányzatok és szervezetek esetén legfeljebb 50 százaléka. A hátrányos helyzetű kistérségekben található, 2000 fő alatti lakossággal rendelkező települések esetén az önkormányzatok támogatási mértéke a felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka.

Ezeket az épületeket érinti

A program kettős célt szolgál: az épületek megőrzésén túl az értékfeltárást, az értékek bemutatását. Ennek megfelelően egyedi védelem alatt álló épületek kaphatnak támogatást. Ez nemcsak az országos védettségű, hanem adott esetben még műemlékként nem védett, csak helyi védettséggel rendelkező épületekre is vonatkozik.

A támogatás a népi építészeti emlékek veszélyelhárításához, állagmegóvásához, valamint részleges vagy teljes helyreállításához igényelhető, ha az az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló eleme. Emellett pályázni lehet a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értékeit hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemek értékőrző megújításához is – mondta Vukoszávlyev Zorán.

Kitért arra, hogy a pályázat keretében a mentori programnak köszönhetően szakmai segítséget vehet igénybe a beruházó, az építtető, a tulajdonos is. Ezáltal a megvalósulás folyamatát is segítik majd.

Szakmai segítséget is kaphatnak a pályázók

Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt két év tapasztalatait kiértékelve szervezeti és szakmai változások történtek a programban. Az egyik legfontosabb szervezeti változás, hogy a Teleki László Alapítvány gondozásába helyezte a kormány a programot.

Mint hozzátette, ugyancsak minőségi változás, hogy a program nyomán egy szakértői hálózat áll majd az érintettek, tulajdonosok rendelkezésére. Ezen túl kibővül a bíráló bizottság is. A Magyar Művészeti Akadémia, az ICOMOS, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Építőművészek Szövetségének, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének bevonásával bírálják el, hogy ki részesüljön támogatásban.

A támogatási kérelmet a felhívás közzétételét követő 30 napon belül kell benyújtani a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett digitális felületen. További információ a [email protected] emailcímen kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában