támogatás

2020.05.22. 15:00

Döntés született a Köszönjük, Magyarország! pályázat cirkuszművészeti kategóriáiban

A pályázat anyagi támogatást nyújt a járványhelyzet következtében fellépés nélkül maradó előadóművészeknek.

Budapest, 2020. március 15. Roberto Vargas Junior produkciója a Fõvárosi Nagycirkusz Varázslatos Gyõztesek címû mûsorában 2020. március 15-én. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében zárt ajtók mögött tartott elõadást élõben közvetítették az interneten. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Köszönjük, Magyarország! programba beküldött cirkuszművészeti pályázatok mintegy 80 százalékát ítélte támogatásra alkalmasnak a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért kuratórium.

Az ötfős kuratórium – Graeser József, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakmai vezetője; Török Ferenc, a Baross Imre Artistaképző Intézet oktatási szakembere; Donnert Károlyné, Picard Attiláné és ifjabb Nereus Lajos artisaművészek – a mintegy 145 cirkuszművészeti pályázat csaknem 80 százalékát ítélte támogatásra alkalmasnak. A kuratórium tagjai figyelembe vették azt is, hogy mely artista zsánerszámok adhatók elő cirkuszon kívül is, esetlegesen egy-egy rendezvényen.

Az elnyert támogatási összegek arányában az artistaművészek meghatározott számú fellépést, a cirkuszi társulatok előadások megtartását vállalják – közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 milliárd forintos kerettel támogatja a független előadó-művészeket: színészeket, színházi dolgozókat, bábszínészeket, népzenészeket, néptáncosokat, cigányzenészeket, kortárs táncművészeket, könnyű- és komolyzenészeket, jazz zenészeket és artistaművészeket.

A járvány elleni védekezés miatt jelenleg nem lehetséges rendezvényeket, előadásokat, koncerteket tartani, a független előadóművészek így több hónapnyi fellépti díjtól esnek el. A Köszönjük, Magyarország! pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a pandémiás időszakban támogatásban részesüljenek a szabadúszó művészek, akik a járványhelyzet elmúlása után a támogatásért cserébe fellépéseket, előadások megtartását vállalják. A művészeti ágak pályázatait egy-egy nemzetstratégia intézmény fogadta és bírálta el, az artistaművészekét a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában