Labdarúgás

2023.11.17. 21:03

Sporttörténelem Schäferéknél - Női edző viszi tovább az Union Berlin csapatát

Marie-Louise Eta az első női edző a német Bundesligában. Schäfer András új trénere korábban Marozsán Dzsenifer csapattársaként ért el nagy sikereket.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Szabó Miklós

Schäfer András német csapatánál, az Union Berlinnél mindig történik valami. A Bundesligába 2019-ben feljutott klub az előző szezonbeli negyedik helyezéséig bámulatos fejlődési ívet írt le, idén ősszel viszont – immár Bajnokok Ligája-főtáblásként – az utóbbi 14 tétmeccsén egyetlen pontot szerezve páratlan mélyrepülést mutatott be. A korábbi sikeredző Urs Fischer kénytelen-kelletlen leváltása után a vezetők belekezdtek az utód felkutatásába, és közben sporttörténelmet írtak: a megbízott tréner, Marco Grote segítőjeként Marie-Louise Eta személyében kinevezték a német topliga első női pályaedzőjét - számolt be róla a Ripost.

A sérülése után közel két hete edzésbe állt szombathelyi Schäfer András új edző(nő)je 32 éves, nemrég szerezte meg az UEFA pro licences edzői végzettségét. 

– Nem tudatos döntés, hogy egy nő legyen a pályaedzőnk. Számomra ő egyszerűen egy képzett futballszakember. Pontosan ugyanúgy tekintek rá, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi – hangsúlyozta Dirk Zingler, az Union elnöke.

Korábban, női focistaként végigjárta a német korosztályos válogatottakat, többek között U17-es Európa-bajnoki és U20-as világbajnoki címet is szerzett a magyar származású világsztár, Marozsán Dzsenifer csapattársaként.

Öt éve edzősködik, eleinte utolsó klubja, a Werder Bremen ificsapatainál, majd a német szövetség alkalmazta az U15-ös, U17-es és U19-es női válogatottak pályaedzőjeként. Nyáron szerződött az Union U19-es férfi csapata mellé, hogy most – talán csak pár napra, talán hosszabb időre – már a Bundesliga-csapatnál kössön ki.

– Jó lenne egyszer átvenni egy ifjúsági válogatottat vagy egy női Bundesliga-csapatot, vagy pályaedzőként dolgozni a férfiak profiligájában – sorolta terveit tavaly Schäferék új edzőnője, aki játékosként még Marie-Louise Bagehorn néven szerepelt, majd 2014-ben ment feleségül az amatőr csapatoknál (legutóbb a hétfői kirúgásáig a negyedosztályú Flensburgnál) edzősködő Benjamin Etához.

A Bundesliga tabelláján utolsó Union a válogatott szünet után, legközelebb jövő szombaton a 10. helyezett Augsburgot fogadja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!