szakértőt kérdeztünk

2018.02.21. 12:00

A kozmetikumoknak is lehetnek káros mellékhatásaik

Már a kozmetikumok között is találunk natúr és biotermékeket. De mit jelentenek pontosan ezek a kifejezések?

Csizmadia Anna

A kozmetikákban is találkozhatunk natúr- és biotermékekkel Fotó: Unger Tamás

Kozmetikum mint méreg?

Az egészségtudatosság már a kozmetikai iparba is begyűrűzött, és emiatt egyre több dobozon láthatjuk feltüntetve, hogy natúrkozmetikum. A termékeknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük, hogy elnyerhessék ezt a minősítést. – Az ellenőrzött kozmetikumokon mindig feltüntetik az ellenőrző szervezet logóját, a kódszámot, az összetevők listájában (INCI) külön megjelölik az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó komponenseket. Fontos, hogy odafigyeljünk az általunk használt kozmetikumok összetételére – tudtuk meg dr. Hende Lívia kozmetikustól. Hozzátette: kozmetika iparban felhasznált vegyszerek nagyobb része sokkal gyorsabban szívódik fel a véráramban, mintha megennénk azokat. Hiszen pont ez a cél: minél gyorsabban, maradéktalanul felszívódó krém. Nem is gondolnánk, hogy mennyi méreganyagot vihetünk be így a szervezetünkbe. Egy átlagos nő több mint száz, egy férfi csaknem száz kozmetikai összetevőt ken magára egy nap alatt – folytatta Lívia.

A kozmetikákban is találkozhatunk natúr- és biotermékekkel
Fotó: Unger Tamás

Szigorú előírások

- Nem egy ezek közül allergiát okozhat, rákkeltő lehet, vagy szaporodási rendellenességhez vezethet. Többször is bevizsgálták a kozmetikumok alkotóelemeit, és igazolást nyert, hogy rengeteg káros anyagot használnak a gyártók. Ennek ellenére mégsem történt semmiféle szabályozás, hogy milyen anyagokat használhatnak. Ezért kell nekünk odafigyelnünk, hogy elkerüljük ezeket. Szerencsére manapság már több olyan igazolt natúrkozmetikumot is találunk a boltok polcain, amelyeket nyugodtan használhatunk a mindennapokban. Már vannak olyan magyar márkák is, amelyek kifejezetten hazai alapanyagokból állítanak elő minőségi termékeket.

A szigorú magyar előírások miatt több mint 95 százalék ökológiai termesztésből származó növényi alapanyagot tartalmaznak. Ha biztosra szeretnénk menni, válasszuk az úgynevezett Demeter minősítéssel ellátott termékeket. A Demeter International egy olyan minősítési rendszer, amely nemzetközi elismerést ad a bio- és natúrkozmetikumok részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában