március 22.

2018.03.21. 12:00

Csütörtökön lesz a Víz Világnapja- Az ELTE Savaria is készül

A Víz Világnapját minden év március 22-én tartják a Föld országaiban.

Gulyás Regina Olimpia

1993. óta ünnepeljük. A nap lényege, hogy felhívja az édesvíz fontosságára a figyelmet. Évenként más tematikával zajlik. 2017-ben: „Szennyvizek? Tiszta vizet!„. Ezt a napot az óvodások tavaly a Csónakázó-tónál töltötték, Őriszentpéterről pedig biciklitúra indult – az eső ellenére is.

 Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét. – írja a Duna Múzeum csapata a vizvilagnap.hu oldalon.

Szabó Lőrinc: Egy pohár víz (részlet)

Víz, még sohse láttalak;

és lelkem sok szennye-bűne

boldogan megszégyenűlve

érzi, milyen tiszta vagy.

Jég vagy! tűz vagy! gyönyörű!

Tündértestü meztelenség,

voltam én is, és leszek még,

mint te, olyan egyszerű?

A 2018-as rendezvénysorozat szlogenje „Védd természetesen!” Az ELTE Savaria ünnepi előadóüléssel köszönti a világnapot.

Kiemelt kép: Archívum/ Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában