FESTVE, FŐVE, MATRICÁZVA

2018.03.30. 08:00

Küldjön fotót díszes húsvéti tojásairól!

Ön hogyan készül a húsvétra? Együtt kézműveskedik a család, vagy húsvét reggelén indulhat a tojáskeresés?

A húsvéti hímes tojást ezerféle módszerrel készíthetjük el, ez, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztus jelképe.

A paraszti használatban kevéssé terjedtek el a textilrátétes, ragasztott bevonatú, ecsetes festésű, politúros-lakkos, matricás (lehúzóképes), sodronybevonatos megoldások. Kiemelkedő ellenben a kovácsoltvas vagy más, lágyabb fémdíszekkel ellátott patkolt tojások készítése, amelyek a húsvéti hajnalfát is díszíthették, de rontáselhárító feladatot is betölthetett. Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket használtak, ezek közül napjainkban is legáltalánosabb a vöröshagymahéj-főzet.

De, ismerjük a mondást, ahány ház, annyi szokás. A vaol.hu szerkesztőségét a Vas megyében élők szokásai, fennmaradt hagyományai, vagy esetleg új, modern ünnepi módszerei érdeklik! Fotózza le az elkészített tojásokat, kézzel készített díszeket, hogy üdítően helyi lenyomatot hagyjunk magunk után az ünnepről.

Küldje el fotóit a hímes tojásokról, és csatolja hozzá akár annak elkészítésének módszeréről a leírást, a családi hagyományaik bemutatását, vagy bármilyen saját történetet az ünnephez kapcsolódóan a [email protected]-ra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában