Diákok és munkahelyek

2018.06.27. 14:00

Minden hatodik baleset 25 év alatti fiatalokkal történt tavaly a megyében

A diákok nyáron sokszor tapasztalat nélkül végeznek nehéz fizikai munkát, amely növeli a balesetveszélyt.

Budai Dávid

A fiatalok gyakrabban végeznek munkát váltott műszakban, és rendszertelenebb a munkaidejük, amely fokozott pszichés megterhelést jelenthet számukra Fotó: Shutterstock

Sok és változatos munka várja a fiatalokat nyáron. Az éppen egy hete indult, a Pénzügyminisztérium által fi nanszírozott programban az önkormányzatoknál, illetve a mezőgazdaság és a vendéglátás területén helyezkedhetnek el a diákok, de diákirodákon keresztül dolgozhatnak a versenyszférában is, ahol akár 170 ezer forintot is hazavihetnek egy hónapban. A diákként szerzett munkatapasztalat előnyt jelent a fiataloknak, kiemelkedő lehetőséget biztosít számukra a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges óvintézkedések hiányában fokozott kockázatot jelent.

A fiatalok gyakrabban végeznek munkát váltott műszakban, és rendszertelenebb a munkaidejük, amely fokozott pszichés megterhelést jelenthet számukra Fotó: Shutterstock

A nyári hónapokra több olyan munkacsúcs esik, amely gyorsan igényel nagy létszámú dolgozót, akár kevesebb munkatapasztalattal is, így a nyári munkavégzést nemcsak az egyre gyakoribb hőséghullámok teszik kockázatosabbá. Most, hogy vége a tanévnek, várhatóan hatványozottan megnő a diákmunkások aránya, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya tájékoztatást adott ki a nyári diákmunkával kapcsolatos munkavédelmi kérdésekről.

Szoros határidők, nagy sebesség

A fizikai megterhelések, mint amilyen a kényelmetlen testtartásban végzett munka, a gyorsan ismétlődő feladatok vagy a nehéz terhek mozgatása gyakoribbak a fiatal munkavállalók esetében, mint az átlagos munkaerőnél. A mindennapi élet és a munka tempójának gyorsulásával a fi ataloknak egyre inkább szoros határidőkkel és igen nagy sebességgel kell dolgozniuk. A fi atalok gyakrabban végeznek munkát váltott műszakban és rendszertelenebb a munkaidejük, amely fokozott pszichés megterhelést jelenthet számukra. Előfordul, hogy rendkívüli melegben (mezőgazdasági betakarítási munkák, konyhák), vagy veszélyes anyagok mellett (takarító-, tisztítószerek) kell dolgozniuk. A tapasztalatok szerint a fi atal munkavállalókat kevésbé tájékoztatják a munkahelyi kockázatokról, pedig esetükben a kockázat is nagyobb, hiszen nem rendelkeznek munkatapasztalattal, nem beszélve arról, hogy sokszor fi zikai-, szellemi- és lelki érettségük sem éri el azt a szintet, ami egy felnőtt dolgozótól elvárható. Gyakran fi zikailag és lelkileg sem elég érettek, és jellemző, hogy a munkahelyi kockázatokat nem veszik elég komolyan. A diák – ahogyan mindenki más is – csak olyan munkára és akkor alkalmazható, ha annak ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik, foglalkoztatása az egészségét, testi épségét, illetőleg egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja, továbbá a munkára az orvosi vizsgálatok alapján alkalmasnak bizonyult.

Minden hatodik baleset 25 év alatti fiatalokkal történt tavaly a megyében

A szülők szerepe is fontos, akik jó, ha beszélgetnek gyermekükkel a szünidős munkáról. Fontos, hogy tudják, gyermeküknek milyen természetű feladatokat kell majd elvégezniük, és célszerű felhívni a fi – gyelmet az egyedül vagy éjszaka végzett munka veszélyeire. Bátorítsák őket, hogy tegyenek fel kérdéseket, kérjenek segítséget, ha bizonytalanok a gyakorlati munkavégzéssel kapcsolatban, jelentsenek felettesüknek minden veszélyhelyzetet, sérülést vagy betegséget, legyenek azok akármennyire csekélyek is. A munkakörülményekkel kapcsolatos problémákat, kifogásokat először a munkáltatóval célszerű megvitatni. Amennyiben ez nem vezet eredményre, több olyan fórum is a diákok rendelkezésére áll, ahol a jogsérelem orvosolható. A munkavédelmi előírások megsértése miatt a diák vagy a szülő a munkavégzés helye szerint illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat, amely a panaszt kivizsgálja és annak megalapozottsága esetén intézkedik a jogsértő munkáltatóval szemben. Tavaly Vas megyében összesen 839 munkabaleset történt, kilenc olyan munkavállalót érintett, akik legfeljebb 17 évesek voltak, míg 140 balesetet szenvedett fi atal a 18–24 éves korosztályból került ki. Nem tudni, hogy a balesetet szenvedett fi atalok közül mennyi volt diák, vagy mekkora a diákmunkások aránya az összes dolgozó között, az azonban biztos, hogy tavaly a megyében minden hatodik baleset 25 év alatti fi atalokkal történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában