gyümölcsös

2018.07.10. 14:00

Sárga, sötétzöld és csíkos: már kapható az édes magyar dinnye

Megyei Körkép Nincs biztos trükk, amellyel megállapíthatjuk, hogy édes, lédús dinnyét választunk-e a gyümölcsösnél. A görög- mellett népszerű a sárga­dinnye is.

Lakosi Gabriella

Gráczer Géza szerint fel kell vágni a dinnyét, hogy megtudjuk, mit rejt a belseje Fotó: Unger Tamás

Európa negyedik legnagyobb görögdinnyetermő területe található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkent, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival csaknem azonos, mintegy 4800 hektár lesz. Vas megyében viszont sehol nem termesztik a gyümölcsöt, hiszen itt nem megfelelő a talaj. A dinnyének homokos föld kell, amely könnyen átmelegszik, itt pedig nem ilyen a környezet. Ugyanakkor például a tök remekül érzi magát megyénkben.

Gráczer Géza szerint fel kell vágni a dinnyét, hogy megtudjuk, mit rejt a belseje Fotó: Unger Tamás

Gráczer Géza egy vasi zöldséges családi vállalkozásnál segít rendszeresen mint családtag. Ő azt mondta, szerinte a magyar dinnye finomabb, mint az importált, de meg kell várni, hogy rendesen beérjen. Így hozzájuk csak nemrég érkezett az első hazai adag. Megtudtuk, a csíkos és az egyszínű héjú gyümölcsök között csak annyi a különbség, hogy a sötétzöld fajtában általában kevesebb a mag. A dinnye vásárlásánál szerinte nincs egyetlen jó módszer arra, hogy megtudjuk, édes-e a termés. Ő állítja, mindenkinek megvan a saját taktikája, biztosra viszont így is csak akkor mehetünk, ha felvágjuk a gyümölcsöt. Ennek ellenére érdemes lehet próbálkozni, de ha megütögetjük a dinnyét, a kongó hang csak azt mutatja meg, hogy össze van-e esve a gyümölcs belseje.

Népszerű a szintén most érő sárgadinnye is. Ennek csaknem 100 százalékát belföldön értékesítik. Ezt mintegy 600 hektáron termesztik, idén 18 ezer tonnára számítanak. A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: az éves fogyasztás tíz éve fejenként 8-9 kilogramm volt, most 13-15 kilogramm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában