Jó vitaminforrás

2018.10.23. 07:00

Nyersen, befőttnek és sütve is kiválóan felhasználható a birs

Az ősz egyik ajándéka a birsalma. Bár C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, jelenleg nem szerepel a legkedveltebb gyümölcsfélék tízes listáján – méltatlanul.

Nemes Judit

Vasi kiskertekben is találkozhatunk birsalmafával, térségünkben leginkább befőttként hasznosítjuk, nyersen kevesen fogyasztják kicsit savanykás-fanyar íze miatt. Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, vitaminokban gazdag: kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin-forrás. Bővelkedik ásványi anyagokban is: rezet, vasat, káliumot és foszfort is tartalmaz.

Fogyókúrázóknak is ajánlható: kevés benne a cukor Fotó: Pixabay

Magas a pektintartalma, a rost fontos szerepet játszik testünk radioaktív elemektől és egyéb káros anyagoktól való méregtelenítésében, csökkenti a bélgyulladást, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, lassítja annak felszívódását. Fogyókúrázóknak is ajánlható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!