Olvadó jég és dizájn

2019.05.16. 14:00

A szombathelyi képzőművész már az egész világon otthon van

Meghosszabbította hongkongi tanulmányait a szombathelyi képzőművész, Takáts Fruzsina. Kiteljesedett az adatvizualizációban: jéginstallációját bemutatták a Tai Kwunban, a napokban pedig épp New Yorkban jár. Majd Budapest és Szombathely a következő állomás.

Bakos Ágnes

Takáts Fruzsina tanul, inspirálódik, kapcsolatokat épít Fotó: VN

Brooklynból jelentkezett a szombathelyi Takáts Fruzsina. A fiatal képzőművész Hongkongból utazott a „nagy almába”. Hongkongban a második félévét tölti ösztöndíjasként.

– Az előző félévben megismertem Hongkongot és sok olyan együttműködés kezdődött, ami tavasszal tudott beérni, ezt látva egyértelmű volt, hogy maradnom kell. Bár a papírmunka ugyanannyi volt, mint az elején, elölről kezdődött az ösztöndíjprogram.

– Az előző félév hozzásegített, hogy ez még tartalmasabb és jobb legyen – vázolta. A konkrét munkájáról is beszámolt: bekerült egy kurzusra, saját projekttel pályázott, amelynek tematikája az extrém időjárás.

– Mindenki szabad kezet kapott és kísérletezhettünk egyénileg az installáció és az adatvizualizáció határán. Én a globális felmelegedéssel kapcsolatban kutattam, és az Északi-sark sziluettjeiből hoztam létre egy performatív jéginstallációt – mesélte. Nem akárhol mutatkozott be vele: a videódokumentációt Hongkong egyik leghíresebb múzeumában, a Tai Kwunban állították ki április végén. – Az olvadó jég fokozatosan elhagyja az Arktisz addig kitöltött körvonalait – mutatta be a legnagyobb videómegosztón is elérhető munkáját. Az adatvizualizáció sarokpontja volt már az első hongkongi félévének is.

– Az interaktív installációk mindig is érdekeltek, de ez olyan terület volt, amiről nem tudtam sokat, ezért féltem magamtól nekiállni – tekintett vissza. Ahogy elkezdett programozással foglalkozni, mint mondta, a misztikum megmaradt, de már „egy nyelvet beszélnek a gépekkel”. – Sok minden a logikán múlik, tudsz-e úgy gondolkodni, mint egy számítógép, tárgyilagosan, igen-nem, fekete-fehér relációkban, de ha ez megvan, onnantól elkezd működni a rendszer és megtörténik a varázslat. Amibe sose gondol bele az ember, mi mind felhasználók vagyunk, nem érdekel, ha klikkelünk az egérrel, hogyan és miért történik az, amire számítunk, csak történjen meg. A programozás olyan, mint belesni a színházban a színfalak mögé és megérteni, hogy a zsinórpadlás az igazi mágia és nem a színpad maga.

Takáts Fruzsina tanul, inspirálódik, kapcsolatokat épít Fotó: VN

Közben a bútordizájn is közel(ebb) került Fruzsinához. – Az egyetem mellett tavaly novemberben kezdtem egy kurátorral együtt dolgozni dizájnbútor-kiállításokon. Decemberben nyílt meg az első, márciusban a második közös szervezésű bemutató, ahol kurátorként és az események vizuális arculat tervezőjeként voltam jelen – mesélte.

Most pedig a harmadik ilyen projekt szólította New Yorkba, ahol zajlik a dizájnhét, a NYCxDESIGN. Aztán az amerikai kontinens meghódítása után Magyarország Takáts Fruzsina következő állomása. – Hazaérve június 21-én a budapesti Hybridart Galériá­ban nyíló, Hongkong-témájú csoportos kiállításra kezdek készülni, ahol több itt megfordult művésszel veszek részt kiállítóként – mondta a soron következő első magyarországi feladatról.

Aztán tényleg hazatér: – Másnap a Szombathelyi Képtárban nyíló kiállításban lesz látható pár munkám a múzeumok éjszakája keretében, ami most nagyon passzol nekem, utazás és digitalizáció a téma – tekintett a nyárra. És tekint még előbbre is, hiszen a két hongkongi félévben, félévvel szerzett lendület gondolatban már a jövő évig repíti.

– Úgy érzem, nem ér véget ez a szakasz azzal, hogy haza­megyek, és remélem, Hongkongtól sem búcsúzok örökre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában