Teszünk a környezetvédelemért

2019.08.26. 14:00

Vásárlási szokások, hulladékgyűjtés, közlekedés, vízhasználat – ahogyan mi látjuk

A július a műanyagmentességről szólt, augusztusban pedig az autóhasználatot próbálják visszaszorítani a környezettudatosan élő emberek. Szerkesztőségünkben összeszedtük, mit teszünk mi magunk a fenntarthatóságért.

Vas Népe

Komposztálni kicsiben is lehet Fotó: Szendi Péter

Sokan nagyon komolyan veszik ezt a kérdést, de még a kevésbé elhivatottak is tesznek valamit Földünkért. Néhány kérdésre válaszoltunk életvitelünkkel kapcsolatban. Reméljük, olvasóinknak is tudunk hasznos ötletekkel szolgálni, hiszen néhány dolgot erőfeszítés és lemondások nélkül is tehetünk a zöldebb jövőért.

Bakos Ágnes: – A környezetvédelem azért fontos, hogy legyen jövő. És inkább fenntartható emberi életnek nevezném, mert végül is a környezet megvédi magát, nem az ember kerül ki győztesen évszázadok távlatában. Szóval a mindennapi környezetvédelem – az valójában önvédelem. A mindennapokban ezért szelektíven gyűjtöm a hulladékot, komposztálok, igyekszem természetes tisztítószerekkel takarítani. Nem veszek feleslegesen, a „szekrénynek” ruhákat, amit vásárolok, azt elsősorban használtan szerzem be, vagyis alapvetően újrahasznosítok. E-könyvet olvasok, olcsóbb is, mint a nyomtatott, papíralapú (helyet sem foglal és vasárnap este hétkor is meg tudom venni online, azonnal olvashatom is). Hamarosan kertes házba költözünk, szóval fákat ültetek és „nagyban” komposztálhatok, az előbbire a nyolcadikon nincs módom, az utóbbit azért itt is űzöm. És lesz végre helyem a textil-újrahasznosító projektjeimhez. Úgy tapasztaltam, hogy az alumínium szelektív gyűjtésére kevesebben figyelnek, mint a papír és a műanyag hulladék szelektálására – pedig még pénzt is adnak érte. Mi például laposra taposva gyűjtjük az üdítős, sörös dobozokat és ha összejött egy-egy táskányi, akkor odaadjuk az „emberünknek”, aki üvegeket és ilyen alumínium dobozokat gyűjt mindenfelé a városban, hogy azokat visszaváltsa. Láttam erre már jó példát a lakótelepen: a szemeteskonténer oldalára zacskóba tették a visszaváltható alut, nem kellett kikukázni az embernek, aki erre „vadászik”. Aztán, a hűtőszekrényen és a riasztón kívül mindent érdemes áramtalanítani, ha nincs otthon senki, kisebb fogyasztás, kisebb energiafelhasználás. Apróságok, de hamar napi rutin lesz belőlük, szerintem nem megerőltető.

Polgár Patrícia: – Szerintem nagyon fontos lenne, hogy minél többen felismerjük: haldoklik a bolygónk. Nagy problémának látom, hogy még ma is vannak olyan térségek az országban, ahol nincs lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. Biztos vagyok benne, ha létezne a környéken olyan üzlet, ahol csomagolás nélküli termékek közül válogathatnék, ott vásárolnék. Jelen pillanatban még nem tartom magam példaértékűnek környezetvédelem szempontjából, de amikor csak lehet, kulacsban viszek magammal csapvizet. Emellett igyekszem vásárlásaimra vászon és újrahasznosított anyagból készült táskát magammal vinni. Alapvetően tömegközlekedéssel járok, városon belül pedig kerékpárral. Rengeteg szemetet termelnék azonban, ha minden alkalommal papírra nyomtatott vonatjegyet vásárolnék, szerencsére a MÁV-nál már van lehetőség online jegyvásárlásra, sőt kedvezményt is biztosítanak azok számára, akik ezt az opciót választják. Nagyon szeretek bolhapiacra és turkálóba járni, főleg a keresgélés hangulata miatt, de az sem utolsó szempont, hogy vásárlásaimmal nem termelek plusz szemetet.

Komposztálni kicsiben is lehet Fotó: Szendi Péter

Tersztyánszky Krisztina: – Természetesen fontosnak tartom a környezetvédelem ügyét, hiszen szeretném, ha az utódaimnak is jutna még a vízből, a természet szépségéből és az energiaforrásokból. Családi szinten ezért annyit tudunk tenni, hogy külön gyűjtjük a zöld hulladékot, használjuk a szelektív kukákat. A háztartásban és a gazdaságban a lehető legkevesebb vegyszert használjuk. Ha most építkeznék, biztos a megújuló energiaforrásokat részesíteném előnyben. Meggyőződésem azonban, hogy a kisember nem tudja megváltoztatni a tendenciákat. Addig, amíg a hivatali gépezetben, az iparban, az intenzív állattenyésztésben, a közlekedésben nem történik változás, addig egy kicsit képmutató dolog az embereken a szelektív szemétgyűjtést meg a víztakarékosságot számonkérni.

Lakosi Gabriella: – Fontosnak tartom a környezetvédelmet, az erdők és városok tisztaságát, soha nem szemetelek. A boltba mindig vászontáskával megyek, igyekszem minél kevesebb felesleges műanyaghulladékot termelni – bár ezt csinálhatnám sokkal jobban is. Próbálok odafigyelni az apróságokra, például nem folyatom feleslegesen a vizet. Sok mindenen tervezek változtatni, például szeretném szelektíven gyűjteni a hulladékot. Szívesen használnék környezetbarát tisztítószereket is, de még nem találtam meg a megfelelőt. Szintén aggaszt, hogy mivel két kutyám van, elég sok zacskó fogy a séták alatt, erre is jó volna megoldást találni.

És még néhány példa a saját környezetünkből: – Szelektíven gyűjtöm a háztartásban keletkező hulladékot: máshová kerül a komposztálható hulladék és máshová a műanyagpalackok.

Aztán: – Gyűjtjük nagy fehér hordóban az esővizet, azzal (is) öntözünk. Amúgy is spórolok a vízzel: nem kádban fürdök, hanem évek óta zuhanyozok. A ruhák és az edények mosogatásakor a rövidebb programokat választom. Ritkán veszek palackozott vizet, a csapból nálunk nagyon jó minőségű víz folyik, azt isszuk házi gyümölcslevekkel. A boltokban keresem a szezonális termékeket, és szinte soha nem dobunk el semmit. Nem eszem sok húst. Kevés ruhát veszek. Hetente egyszer-kétszer igyekszem olyan napokat tartani, amikor figyelek, hogy ne kelljen elővenni a pénztárcámat – szóval nem vagyok túlfogyasztó. Ami még hátravan: leszokni a mindennapos autóhasználatról és minél több helyre gyalog vagy biciklivel eljutni. De repülővel nem utazom. A háztartásban még nem tértem át a kíméletesebb, környezetbarát tisztítószerekre.

Összeállításunk is megmutatja, hogy rengeteg módon tehetünk a környezetünkért, jövőnkért. Elég, ha néhány aprósággal kezdjük. Reméljük, olvasóinknak is adtunk néhány hasznos tanácsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában