Ilyenkor is égethet a nap

2020.05.10. 07:00

Napozásból legfeljebb húsz percet javasolnak a szakemberek

Már most érdemes védeni bőrünket az UV-sugárzástól. Évről évre nő a melanómás betegek száma, ebben pedig nagy szerepet játszik a nap károsító hatása is.

VN

Napszemüveg, naptej és kalap: tavasszal is fontos kellékek napozáshoz

Forrás: Pixabay

A napozás azonnali, illetve korai hatásainak kivédése, valamint a késői súlyos következmények (például a bőrrák) megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő fényvédelem mindenkinek, de különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeknek, illetve a gyerekeknek. Napos időben már ilyenkor is erős lehet az UV-sugárzás. Az 5–6,9-es UV-index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek. Napozásból maximum húsz percet javasolnak a szakemberek, de az érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebbet. Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a napon 11–15 óra között, fedetlen testrészeinket védjük fényvédő krémmel. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjunk.

Napszemüveg, naptej és kalap: tavasszal is fontos kellékek napozáshoz
Fotó: Pixabay

Szemünk védelméről se feledkezzünk meg, hordjunk széles karimájú kalapot vagy napszemüveget!

Magyarországon is évről évre nő a melanómás megbetegedések száma, ennek hátterében egyrészt a káros UV-sugárzás áll. Az évenkénti ellenőrzés mellett nagyon fontos az önvizsgálat is. Ha egy anyajegy aszimmetrikus lesz, elmosódik a határa, növekszik vagy megváltozik a színe, meg kell mutatni egy bőrgyógyásznak. Kis változás nem feltétlenül jelent komoly gondot, de mindenképpen érdemes olyankor is szakemberhez fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!