Vas Népe konyhája

2020.06.27. 15:30

Hogyan hasznosítsuk a meggyet?

Hogyan hasznosítsuk a szezon gyümölcseit? Az erre adott tippek közül ezen a héten a meggy áll a középpontban.

Tersztyánszky Krisztina

A cseresznye után, a ribizli előtt Horváthné Pados Teréz ezekben a napokban a meggy­termést teszi el a vitaminban ínségesebb napokra. Egy részéből dzsem készül – Teca elvei szerint a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módon – a fennmaradó rész pedig a fagyasztószekrénybe kerül.

Dzsem

Hozzávalók: 3 kg meggy, 2 csomag 3 az 1-ben dzsemfix, 60 dkg cukor.

A megmosott, kimagozott meggyet lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot. Kis lángon harminc percet főzzük, közben gyakran megkevergetjük. Ekkor hozzáadjuk a dzsemfixet és ezzel is főzzük még 5-10 percet. Az elkészült lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, celofánnal és fémtetővel lezárjuk, majd fejjel lefelé az asztalra helyezzük másnap reggelig. Címkézzük, hűvös helyre rakjuk. Készülhet a dzsem vegyesen is, cseresznyével és ribizlivel kombinálva.

 

Kevert meggyes

A meggy jól fagyasztható gyümölcs. Teca kimagozva, műanyag fedeles dobozokban 25-30 dekás adagokban teszi a mélyhűtőbe, aztán később kevert tésztához használja fel.

Hozzávalók: 30 deka liszt, 25 deka kristálycukor, 4 tojás, 2 deci olaj, szódabikarbóna, őrölt fahéj, kakaó

A 4 tojás fehérjét habbá verjük, 25 deka kristálycukrot adunk hozzá, majd egyenként a tojások sárgáját, és ezzel is verjük még. Hozzáadunk 2 dl olajat, majd 30 deka lisztet, amelybe előzőleg egy teáskanál szódabikarbónát, egy mokkáskanál fahéjat és egy teáskanál kakaót kevertünk. Ehhez a masszához hozzákeverjük a meggyet, de úgy is jó, ha rászórjuk a tetejére. Sütőpapírral bélelt tepsiben fél óra alatt 180 fokon készre sütjük. Kockára vágva tálaljuk, ízlés szerint porcukrozzuk.

Rumos meggy

Íme, néhány további hasznosítási mód. Desszertekhez, fagylaltokhoz, koktélokhoz nagyon finom alapanyagunk lesz egész évben, ha rumos meggyet teszünk el.

Hozzávalók körülbelül tíz, 3 decis üveghez: 2 kg meggy, üvegenként két evőkanál finomított kristálycukor, üvegenként fél deci rum és egy csipetnyi nátrium-benzoát.

Az üvegeket és a meggyet is nagyon alaposan megtisztítjuk. Az üvegeket félig rakjuk meggyel, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, tenyerünkkel megütögetjük, hogy a meggyszemek jól el tudjanak helyezkedni, kitöltsék megfelelően az üvegeket, majd telerakjuk az üvegeket meggyel, és újabb 1 evőkanál cukorral megszórjuk. Minden üvegre 1/2 dl rumot töltünk, egy réteg nejlonfóliát helyezünk rájuk, és a csavaros tetőket jól rászorítjuk.

Meggyes-csokoládés sütemény

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 20 deka kristálycukor, 5 kanál liszt, egy csomag vaníliás cukor, egy csomag sütőpor. A krémhez: 30

deka vaj, 30 deka kristálycukor, egy csomag vaníliás cukor, fél kiló magozott meggy. A mázhoz csokoládé, kevés olaj és vaj.

A tésztához az 5 tojás sárgáját összekeverjük a cukorral, majd egy másik keverőtálban a lisztet, a vaníliás cukrot és a sütőport. A kettőt összekeverjük, végül a felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük.

A krémhez a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A magozott meggy felét nagyon apróra vágjuk, akár kézzel, akár géppel, majd a krémhez keverjük. A krémet a tésztára kenjük.

Forró víz felett csokoládét olvasztunk, hozzá egy kevés olajat és egy kevés vajat öntve (hogy fényes legyen a csokoládé). Kiskanállal rásimítjuk az eddig elkészült süteményre a csokoládé felét, a maradék magozott meggyet pedig kb. 4 cm távolságra egymástól helyezzük a tésztára. Jön rá egy újabb réteg csokoládé. Ha a csoki megdermedt rajta, fel lehet kockázni meleg vízbe mártott késsel.

Meggymártás

Párolt húsok, főleg levesben főtt marhahús mellé kiváló köret.

Hozzávalók: 40 deka meggy, 12 deka kristálycukor, egy csipet őrölt fahéj és ugyanennyi őrölt szegfűszeg, egy csipet só, két evőkanál liszt, 2 deci tejföl, egy deci tej, fél citrom leve.

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lábosba tesszük. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a sót, majd 1 dl víz hozzáadásával puhára főzzük (kb. 10 perc).

A lisztet simára keverjük a tejföllel és a tejjel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön 5 percig forraljuk. A citromlét csak ekkor adjuk hozzá.

Gyümölcsös rakott palacsinta meggymártással

Hozzávalók: 10-15 db palacsinta, 30 dkg magozott meggy, 10 dkg darált dió, 5 dkg cukor, 30 dkg őszibarack, 10 dkg kókuszreszelék, 40 dkg reszelt alma, 1 evőkanál margarin, 1 citrom leve. A mártáshoz: 4 dl meggylé, 10 dkg cukor, 1 teáskanál étkezési keményítő.

Kisütünk kb. 15 palacsintát. A diót, a cukrot és a meggyet összekeverjük. A barackot a kókuszreszelékkel pépesre zúzzuk. Az almát a cukorral összekeverve kevés margarinon puhára pároljuk.

Az első palacsintát hőálló tálba vagy tortaformába tesszük, és megkenjük a meggyes-diós keverékkel. Befedjük palacsintával. Erre kerül a kókuszos krém, majd újabb palacsinta. Végül az almás réteg. Ezt ismételjük addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy.

A meggylevet a cukorral és az étkezési keményítővel felfőzzük mártás sűrűségűre, és a rakott palacsintához kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában