Szponzorált tartalom

2020.11.10. 17:26

Ford Mustang 1973 – az utolsó mohikán

Azoknak, akik kicsit is otthonosan mozognak az autók világában egészen biztosan nem kell bemutatni Henry Ford 1903 óta működő vállalatát. Az azóta eltelt 117 év alatt számos ikonikus modell hagyta el a michigani autógyár falait, de mind közül talán a Mustang érte el a legnagyobb közönségsikert.

Fotó: ASHiSHKUMAR

A Ford Mustang bevágtatott az autóiparba

A 60-as évek Amerikája leginkább a csillogásról, a véget nem érő bulikról és persze a féktelen száguldozásról szólt. Ezt a trendet szerette volna stílusosan szólva „meglovagolni” a Ford egyik legnagyobb koponyája, Anthony Lee Iacocca is. Az ő munkájának köszönhetően 1964 március 9-én a nagyközönség elé került az első Mustang. Nevéhez méltóan, a Mustang gyors volt, erős és mindamellett rendkívül jól nézett ki. Az emberek pedig imádták az új, 8 hengeres, akár 271 lóerős motorokat. A vezetőség olyan 100000 darab körül tippelt az eladások terén, ehhez képest 417000 fogyott 12 hónap alatt.

Első generációs Ford Mustangok

A Ford a kezdeti sikerek után sem állt le, és szinte évente jöttek a jobbnál-jobb járgányok. 1965-ben a csapotthátú (Fastback) Shelby 350 GT, illetve a nem kevesebb, mint 355 lóerős 500 GT, csak hogy a legkiemelkedőbbeket említsük. A kocsik egyre erősebbek és gyorsabbak lettek, egészen addig, amíg be nem köszöntött az a bizonyos 1973-as esztendő.

Az olajkrízis a Mustangot sem kímélte

A Ford Mustang 1973 volt a „paripás” logó utolsó igazi izomautója. A 73-as olajválság következtében ugyanis közel négyszeresére emelkedett az üzemanyag ára az USA-ban, illetve a környezetvédelmi előírások is egyre szigorúbbakká váltak. A verdák fenntartása napról-napra költségesebbé vált, így a vevők többsége a takarékosabb, de gyengébb teljesítményű autókra kényszerültek váltani.

Mit tud egy Ford Mustang 1973?

Egy letűnt korszak hírvivőjeként ez az autó már vérszegényebbé vált elődjeihez képest, azért szégyenkeznie mégsincs oka. Három féle kivitelben jelent meg a szalonokban: keménytetős (hardtop), kabrio (convertible) és csapotthátú verzióban. Méretei még így is tekintélyt parancsolóak voltak a maga 5 méteres hosszúságával és a 188 cm-es szélességével. Természetesen az olyan tipikus jegyek, mint a hátsókerék meghajtás és a kétajtós megvalósítás, maradtak a helyükön.

Mi van a Ford Mustang motorháztetője alatt?

Az 1973-as Mustang négyféle motorral került gyártásba. Egy kivételével V8-asok egy szálig, míg a térfogat 5000 és 5900 köbcenti között ingadozik. A bizonytalanabb sofőrök valószínűleg inkább a gyengébb 99 lóerős változat mellett döntenek, de a sebességmániásoknak 266 LE-s is a rendelkezésére áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában