Kevesen tudják, ez a zöldség sejtszinten tisztítja testünket

2020.11.01. 07:00

Titkos jótevő: a cékla

Sokféle jótékony hatása ellenére kevesen eszik szívesen a céklát sajátos, földes íze miatt. Mészáros Ilitől kaptunk tanácsokat, hogyan rejthetjük el a céklát, illetve készíthetünk belőle változatos fogásokat.

Tersztyánszky Krisztina

Mészáros Ili számos receptjét osztotta meg lapunkkal

Fotó: Szendi Péter

A cékla jól szabályozza az anyagcserét, tisztítja a gyomrunkat, a bélcsatornánkat. Talán az egyetlen olyan zöldségünk, ami sejtszinten tisztít. Ismert méregtelenítő hatása és segíti a vérkeringést is. A-, B- és C-vitaminok mellett olyan ásványokat tartalmaz, mint a mangán, kálium, vas és kalcium. Kemoterápia után is segít a vérképzésben. De hogyan lehet része ízletes fogásoknak?

Céklás brownie

Ez Ili klasszikus receptje, amellyel először próbálta – sikeresen – gyerekekkel megkedveltetni a céklát. YouTube-csatornáján is találkozhatunk vele.

Hozzávalók: egy nagyobb vagy két közepes méretű cékla, húsz deka csokoládé, húsz deka vaj, 3 tojás, 10 deka cukor, öt deka liszt, sütőpor, 10 deka zabpehely, 3 evőkanál kakaó.

A csokoládét felolvasztjuk a vajjal, a 3 tojást felverjük a cukorral. Összekeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a zabpehellyel és a kakaóval. Hozzáöntjük a vajas-csokoládés olvasztmányt, összeforgatjuk. Végül belekeverjük a reszelt céklát. Tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami körülbelül fél óra. Céklalével színezett sajtkrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.

Mészáros Ili számos receptjét osztotta meg lapunkkal
Fotó: Szendi Péter

Céklaleves

Hozzávalók: egy közepes vöröshagyma, egy nagy vagy két közepes cékla, 2 sárgarépa, egy nagyobb fehérrépa, 2 krumpli, csipetnyi őrölt kömény, apróra vágott petrezselyemzöld és kapor, egy liter húsleves vagy zöldség alaplé.

A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket, rászórjuk az őrölt köményt és összeforgatva átforrósítjuk. Felöntjük egy liter forró vízzel vagy leves alaplével. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral ízesítjük. Tálaláskor egy evőkanál tejfölt adhatunk hozzá.

Ugyanígy krémlevest is készíthetünk, ehhez még gazdagítsuk két gerezd fokhagymával, és amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük. Ekkor egy csipet őrölt köményt és frissen őrölt borsot szórunk rá, újra forráspontig hevítjük, majd ízlés szerint joghurttal vagy tejszínnel dúsítjuk. Fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

Látványos saláta a cékla „tatár” – ezúttal tonhallal bolondítva
Fotó: Szendi Péter

Cékla „tatár”

Hozzávalók: egy közepes fej cékla, egy kisebb alma, egy kávéskanál frissen reszelt torma, egy kávéskanál citromlé vagy házi készítésű ecet, egy csipet őrölt kömény, só, egy evőkanál görög joghurt.

A céklát és az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a citromlét, a köményt és egy csipet sót, majd ráreszeljük a tormát. Az egészet összekeverjük, a joghurttal összesimítjuk az ízeket és néhány óráig hűtőben érleljük. Tálaláskor lazacot, tonhalszeletet vagy sonkát teszünk a tetejére. Így előételként fogyaszthatjuk, enélkül kiváló köret például sült húsokhoz.

Ili tapasztalata szerint akkor lesz igazán finom ez a saláta, ha a cékla fele nyersen, a fele pedig sütve kerül bele. A sült cékla ugyanis nagyon finom, ugyanakkor szükség van a nyers zöldség roppanós állagára is. A sütést úgy végezzük, hogy egy megmosott nyers céklát héjastól ráhelyezünk egy alufóliára. Fontos, hogy a levelek tövét is rajta hagyjuk a gyökéren. Megsózzuk, körberakjuk 2-3 gerezd fokhagymával, 5-6 szem borssal, egy ágacska kakukkfűvel, kevés rozmaringgal és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, majd a fóliával szorosan összecsomagoljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül negyven percig sütjük. Ha kész, szinte kicsusszan a héjából.

Céklás rétes

A céklát különféle sütemények tésztájába vagy töltelékébe is jól el lehet rejteni, az íze kevéssé árulkodó, legfeljebb a színe. Így például készíthetünk céklás-mákos rétest. A készen vásárolt réteslapra ujjnyi vastagon édesített, darált mákot kenünk és ráreszelünk egy kisebb fej céklát. Feltekerjük, sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában