2020.11.01. 07:00
Titkos jótevő: a cékla
Sokféle jótékony hatása ellenére kevesen eszik szívesen a céklát sajátos, földes íze miatt. Mészáros Ilitől kaptunk tanácsokat, hogyan rejthetjük el a céklát, illetve készíthetünk belőle változatos fogásokat.
Mészáros Ili számos receptjét osztotta meg lapunkkal
Fotó: Szendi Péter
A cékla jól szabályozza az anyagcserét, tisztítja a gyomrunkat, a bélcsatornánkat. Talán az egyetlen olyan zöldségünk, ami sejtszinten tisztít. Ismert méregtelenítő hatása és segíti a vérkeringést is. A-, B- és C-vitaminok mellett olyan ásványokat tartalmaz, mint a mangán, kálium, vas és kalcium. Kemoterápia után is segít a vérképzésben. De hogyan lehet része ízletes fogásoknak?
Céklás brownie
Ez Ili klasszikus receptje, amellyel először próbálta – sikeresen – gyerekekkel megkedveltetni a céklát. YouTube-csatornáján is találkozhatunk vele.
Hozzávalók: egy nagyobb vagy két közepes méretű cékla, húsz deka csokoládé, húsz deka vaj, 3 tojás, 10 deka cukor, öt deka liszt, sütőpor, 10 deka zabpehely, 3 evőkanál kakaó.
A csokoládét felolvasztjuk a vajjal, a 3 tojást felverjük a cukorral. Összekeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a zabpehellyel és a kakaóval. Hozzáöntjük a vajas-csokoládés olvasztmányt, összeforgatjuk. Végül belekeverjük a reszelt céklát. Tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami körülbelül fél óra. Céklalével színezett sajtkrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.
Céklaleves
Hozzávalók: egy közepes vöröshagyma, egy nagy vagy két közepes cékla, 2 sárgarépa, egy nagyobb fehérrépa, 2 krumpli, csipetnyi őrölt kömény, apróra vágott petrezselyemzöld és kapor, egy liter húsleves vagy zöldség alaplé.
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket, rászórjuk az őrölt köményt és összeforgatva átforrósítjuk. Felöntjük egy liter forró vízzel vagy leves alaplével. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral ízesítjük. Tálaláskor egy evőkanál tejfölt adhatunk hozzá.
Ugyanígy krémlevest is készíthetünk, ehhez még gazdagítsuk két gerezd fokhagymával, és amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük. Ekkor egy csipet őrölt köményt és frissen őrölt borsot szórunk rá, újra forráspontig hevítjük, majd ízlés szerint joghurttal vagy tejszínnel dúsítjuk. Fokhagymás pirítóssal tálaljuk.
Cékla „tatár”
Hozzávalók: egy közepes fej cékla, egy kisebb alma, egy kávéskanál frissen reszelt torma, egy kávéskanál citromlé vagy házi készítésű ecet, egy csipet őrölt kömény, só, egy evőkanál görög joghurt.
A céklát és az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a citromlét, a köményt és egy csipet sót, majd ráreszeljük a tormát. Az egészet összekeverjük, a joghurttal összesimítjuk az ízeket és néhány óráig hűtőben érleljük. Tálaláskor lazacot, tonhalszeletet vagy sonkát teszünk a tetejére. Így előételként fogyaszthatjuk, enélkül kiváló köret például sült húsokhoz.
Ili tapasztalata szerint akkor lesz igazán finom ez a saláta, ha a cékla fele nyersen, a fele pedig sütve kerül bele. A sült cékla ugyanis nagyon finom, ugyanakkor szükség van a nyers zöldség roppanós állagára is. A sütést úgy végezzük, hogy egy megmosott nyers céklát héjastól ráhelyezünk egy alufóliára. Fontos, hogy a levelek tövét is rajta hagyjuk a gyökéren. Megsózzuk, körberakjuk 2-3 gerezd fokhagymával, 5-6 szem borssal, egy ágacska kakukkfűvel, kevés rozmaringgal és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, majd a fóliával szorosan összecsomagoljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül negyven percig sütjük. Ha kész, szinte kicsusszan a héjából.
Céklás rétes
A céklát különféle sütemények tésztájába vagy töltelékébe is jól el lehet rejteni, az íze kevéssé árulkodó, legfeljebb a színe. Így például készíthetünk céklás-mákos rétest. A készen vásárolt réteslapra ujjnyi vastagon édesített, darált mákot kenünk és ráreszelünk egy kisebb fej céklát. Feltekerjük, sütjük.