Zserbó, krémes, kifli

2020.11.07. 07:00

Variációk gesztenyés sütikre a nagyi receptjei alapján

Az idén nem a legolcsóbb csemege a gesztenye, de akinek van saját termése, vagy rajong érte, most van itt az ideje, hogy elkészítse kedvenc süteményét.

Tersztyánszky Krisztina

A kőszegszerdahelyi anyuka gyakran készít gesztenyés zserbót

Forrás: VN

Fotó: Gyimesi Szabina

Gyimesi Szabina Kőszegszerdahelyen élő fiatal édesanyát kértük, hogy ossza meg olvasóinkkal néhány jól bevált receptjét. Házi süteményeit saját termesztésű, vegyszermentes alapanyagok felhasználásával, hagyományos családi, a nagymamától tanult receptek alapján készíti. Immár kisgyermekes anyukaként is szívesen szakít időt erre a szeretett tevékenységre. A gesztenyés sütikhez is saját termesztésű gesztenyét használ fel. Három olyan sütemény receptjét kaptuk meg tőle, amiket gyakran készít, mert közkedveltek a család körében.

Gyimesi Szabina jól bevált receptjeit osztott meg lapunkkal
Fotó: Gyimesi Szabina / VN

Gesztenyés zserbó

Ez a mennyiség egy 30x40-es tepsihez elég.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 dkg élesztő kb. 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatva, egy csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 10 dkg porcukor. A töltelékhez: 50 dkg natúr gesztenyemassza, kevés rum, 10 dkg porcukor, kb. 9 dl baracklekvár. A bevonathoz étcsokoládé.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, azt három részre osztjuk, kisodorjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük vele a két lapot, a harmadikkal pedig befedjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Amikor kihűlt, olvasztott étcsokival bevonjuk.

Gesztenyés krémes

Ugyancsak 30x40 centis tepsihez.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 sütőpor, 1 nagyobb tojás, körülbelül 25 dkg tejföl, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó.

A krémhez: 20 deka cukor, 30 deka natúr gesztenyemassza, 1,2 liter tej, 3 csomag vaníliás pudingpor, 25 deka vaj, 20 deka porcukor.

A tésztát összegyúrjuk, négy részre osztjuk, és körülbelül fél órát pihentetjük. Ekkor kinyújtjuk, és a lapokat sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

A krémhez 1 dl vízből és 20 dkg cukorból szirupot főzünk, hozzáadunk 30 dkg natúr gesztenyemasszát. Kihűtjük.

Az 1,2 liter tejben felfőzünk három csomag vaníliás pudingport. Ezt is kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk.

Hozzáadjuk a pudingot és a gesztenyekrémet. Megtöltjük vele a lapokat.

Gesztenyés kifli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 dl tejföl, egy csipet só, 2 dkg élesztő 1,5 dl langyos tejben, 2 evőkanál cukorral felfuttatva. A töltelékhez: 15 dkg cukor és 35 dkg natúr gesztenye­massza.

A tésztát a hozzávalókból összegyúrjuk, majd egy órát meleg helyen kelesztjük. Időközben elkészítjük a tölteléket. 1 dl vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzünk, beleteszünk 35 dkg natúr gesztenyemasszát. Kihűtjük.

A tésztát kiszaggatjuk, megtöltjük gesztenyével, feltekerjük a kifliket és lekenjük felvert tojással. 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral meghintjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!