Vas Népe konyhája

2021.02.21. 07:00

Ez most az aszalt gyümölcsök szezonja – Csepregi háziasszonyhoz fordultunk tanácsokért

Télen, amikor híján vagyunk a friss gyümölcsöknek, érdemes az aszalványokhoz nyúlni. Tanácsokért Horváthné Pados Terézhez, Tecához fordultunk, aki ősszel saját aszalókemencéjében készíti a finom aszalt almát.

Tersztyánszky Krisztina

Horváthné Pados Teréz sokféleképpen hasznosítja az aszalványokat

Fotó: Unger Tamás

Teca családja, barátai, vendégei örömére sokféleképpen hasznosítja az aszalt gyümölcsöt. A forralt borba például mindig tesz aszalt meggyet vagy áfonyát a hagyományos fahéj és szegfűszeg mellé. Az aszalt almát önmagában borkorcsolyának is kínálja. Reggelire az aszalt almát zabpehellyel összekeverve, joghurtba vagy tejbe áztatja. Télen a muffinba is kever ­diákcsemegét, aszalt gyümölcsöket és olajos magokat. Az aszalt szilvát húsokhoz is felhasználja – az egyik kedvenc az aszalt szilvával töltött csirkemell. Teca ezúttal egy egyszerű és könnyen, gyorsan elkészíthető kevert tésztát és egy kompótot készített.

Bögrés süti aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók: 2 bögre finomliszt (2 deciliteres bögrét használjunk), fél bögre porcukor, 2 tojás, egy csomag sütőpor, egy csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál kakaó, egy bögre tej, fél bögre napraforgó-étolaj, egy kávéskanál fahéj, 10-15 deka aszalt gyümölcs (szilva, áfonya és aszalt alma), egy csipet só.

Horváthné Pados Teréz sokféleképpen hasznosítja az aszalványokat
Fotó: Unger Tamás

A lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és a sóval elvegyítjük, végül hozzáadjuk a tojást, az olajat, a tejet és habosra keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát és a tetejére egyenletesen elosztva rászórjuk az apróra felvagdosott aszalt gyümölcsöket. 160 fokos sütőben, fél óra alatt, ­alsó-felső sütéssel készre sütjük. Olajtartalma miatt nem szárad ki könnyen.

Szilvás tekercs

Hozzávalók: mélyhűtött leveles tészta, szilvalekvár, aszalt szilva.

A mélyhűtött leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. Kinyújtjuk tepsi méretűre, szilvalekvárral kenjük, apróra vágott aszalt szilvát rakunk rá. Feltekerjük. Tojássárgájával bekenjük a tetejét. 180 fokra hevített sütőben alsó, felső sütéssel 30 percig sütjük.

Finomságok aszalt gyümölcsből
Fotó: Unger Tamás

Kompót aszalt gyümölcsből

Hozzávalók: 15 deka aszalt barack, 15 deka aszalt szilva, 1,5 liter almalé vagy narancslé, kevés rumaroma (vagy rum), 2 teáskanál cukor, egy mokkáskanál őrölt fahéj, egy banán.

A banán kivételével a hozzávalókat az almalében tíz percig főzzük, majd amikor megfőtt, hozzáadjuk a felaprított banánt. Langyosan tálaljuk, de hidegen is jó. Más aszalt gyümölcsökből is készíthetjük.

Cibereleves

Meg kell emlékezni még a ciberelevesről, ami nagyböjtben a falusi emberek fontos tápláléka volt.

Hozzávalók: 50 deka aszalt szilva, egy kávéskanál fahéj, egy csipet só, egy evőkanál cukor, egy darab fahéj rúd, 1,5 liter víz.

Az aszalt szilvát a vízben körülbelül tíz percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket. Tálaláskor a fahéjrúddal díszíthetjük. Amikor a szilva megfőtt, a levest be is habarhatjuk 2 deci tejföllel vagy tejszínnel és 2 evőkanál liszttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában