14 nap

2017.12.14. 11:33

Óvatosan a hitelfelvétellel!

Egy felmérés szerint a karácsonyi vásárlások 15 százaléka hitelből lesz idén. A Magyar Nemzeti Bank kampányt indított a tudatos hitelfelvétel érdekében.

VN

A magyarok fele 25 ezer forint alatti összeget szeretne költeni idén karácsonykor Illusztráció: Shutterstock

A magyarok fele 25 ezer forint alatti összeget szeretne költeni karácsonykor, 25 százalékuk azonban akár 50 ezer forintig is elmenne, sőt majdnem minden tizedik magyar polgár akár százezer forintnál is többet áldozna a karácsonyi ajándékokra – derül ki az Euronics legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek majdnem kétharmada úgy gondolja, hogy a karácsony nagy anyagi megterhelés, mégis elenyésző azoknak a száma, akik egyáltalán nem ajándékozzák meg egymást. A kutatás azt is megmutatta, hogy a többség saját megtakarításából állja az ajándékokat, a vásárlók mintegy 15 százaléka azonban vagy hitelkártyával fizet, vagy hitelt vesz fel az ajándékokra.

A karácsonyi hajtásban azonban hajlamosabbak vagyunk a könnyelműségre, pedig ilyenkor is érdemes átgondoltan dönteni a fogyasztási hitelek felvételéről. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében azt tanácsolja, hogy az egyes hiteltípusok – hitelkártya, személyi kölcsön, áruhitel, zálogkölcsön, folyószámlahitel – eltérő jellemzői miatt fontos a szerződések alapos áttanulmányozása, és a felhasználási célhoz a leginkább igazodó hiteltermék kiválasztása. Mivel a fogyasztási hitelek költségei jelentősen eltérhetnek, hitelfelvétel előtt érdemes több intézmény ajánlatát is összehasonlítani. A döntéshez a legfontosabb, a reklámokban is kötelezően megjelenítendő mutatószám a teljes hiteldíjmutató (THM), amely százalékos formában egy évre vetítve tartalmazza a hitelhez kapcsolódó majdnem összes kamatot és költséget. A jegybank emlékeztetett: a THM mértéke a személyi kölcsön esetében maximum 24,9 százalék lehet, szemben az egyéb fogyasztási kölcsönökkel, amelyek esetében magasabb, 39,9 százalék a plafon. A megfelelő termék kiválasztásához további segítséget nyújt az MNB honlapján elérhető hitelválasztó alkalmazás, amely a hazai pénzügyi intézményeknél aktuálisan elérhető valamennyi fogyasztási hitel kondícióját tartalmazza. A jegybanki alkalmazás december eleji adatai szerint számos pénzügyi intézménynél már 15 százalék körüli THM-mel is elérhetők személyi kölcsönök, míg a hitelkártyák THMje jellemzően 30 százalék felett van. Az áruhitelek átlagos THM-je 22 százalék körüli, de három intézmény kínálatában nulla százalék THM-értékű konstrukció is szerepel.

Kevesen tudják, de a fogyasztónak lehetősége van a hitelszerződéstől az annak megkötése utáni 14 napban elállni. Ha már megtörtént a kölcsönösszeg folyósítása, lehetősége van legfeljebb ugyanebben az időszakban felmondani a szerződést, a kölcsönösszeg visszafizetésével.

– hangsúlyozta az MNB. A jegybank a tudatos karácsonyi hitelfelvétel érdekében az idén is kiemelt kommunikációs kampánnyal támogatja a fogyasztók döntéseit. November végén Gazdálkodjon okosan karácsonykor is! címmel önálló oldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, online is elérhető pénzügyi navigátorfüzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről, Facebook-oldalán hetente tájékoztatja az olvasókat a témával kapcsolatos főbb tudnivalókról, háztartási költségvetés-számító kalkulátorával pedig segít a kiadások megtervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!