Hosszú előkészítő munka

2023.04.24. 18:00

Új turisztikai célponttal bővül Celldömölk - Vas-paripán a vulkánhoz

Zöld utat és több mint háromszáz millió forintnyi támogatást adott a kormány: összesen mintegy 536 millió forintból Vasúttörténeti Parkot alakítanak ki a Vulkán Park szomszédságában elterülő hét hektároson területen - jelentette be projektnyitó sajtótájékoztatón Ágh Péter, Észak- Vas vármegye országgyűlési képviselője és Fehér László polgármester.

Cseh-Egyed Bernadett

Hadászi Zsolt, a részönkormányzat külsős tagja, Szücs Gábor műszaki ellenőr, Fehér László polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő a projektnyitón

Fotó: Ohr Tibor

Már állnak a nyolcszáz méteres kisvasút és a hozzá tartozó állomás alapjai. Várhatóan őszre befejeződnek a munkálatok, jövő tavasszal pedig a turisták is birtokba vehetik a járművet. Hosszú előkészítő munka vezetett idáig, Fehér László polgármester emlékeztetett: A "Vas-paripán a vulkánhoz" című pályázat 2016-os benyújtásakor vasúti bemutatóhely kialakítása és fedett lovarda létesítése szerepelt a tervezetben. A támogatási szerződés aláírását követően kiderült, az erre a célra elnyert támogatási összeget a megvalósításhoz nem elegendő. Az önkormányzat ezután kezdeményezte a projekt műszaki tartalmának módosítását, miszerint a korhű homlokzattal ellátott vasútállomás épület megtartásával több játszóelemet tartalmazó tematikus játszópark és kerti kisvasút létesüljön. Az új engedélyes és kiviteli terveket elkészülte után pedig a kormányhoz fordult többlettámogatásért.  - Ritka, hogy egy projekt értékét ilyen mértékben megemelik, köszönjük az országgyűlési képviselő és a vármegyei közggyűlés közbenjárását - fogalmazott a polgármester, aki szerint mindez azt is bizonyítja: meglátták a fantáziát az elképzeléseikben.  

 A kisvasút lehetőséget biztosít az egész család számára a kikapcsolódásra, emblematikus mozdonyai mérethű kicsinyítéssel készülnek el. Az állomásépületen belül pedig kisebb időutazást tehetnek a látogatók, interaktív keretek között. Az épület, mely külső megjelenésében egy régi vasútállomás arculatát idézi meg, funkciójában ennél sokkal többet hordoz: a belső része alkalmas lesz kiállítások, valamint előadások szervezésére is, a Vasúttörténeti Park összképébe tökéletesen illeszkedve. 

A választókerület talán legrégebb óta húzódó projektje ez a celldömölki, amelynek megvalósítása érdekében 2016-ban 219 millió forintra pályáztak. Az elmúlt évek azonban újabb kihívásokat hoztak, így a fejlesztés megvalósításához újabb kormány döntésre volt szükség, amelyben újabb nettó 316 milliós forrás biztosításáról döntött az ország vezetése. Bízom abban, hogy ezzel már meg tudja valósítani az önkormányzat a régi célját, a város vasutas hagyományai előtt tisztelgő létesítményt - hangsúlyozta Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki rámutatott arra is: a korábbi fejlesztési időszakban összesen 1828 milliót használhatott fel a város. Az új fejlesztési időszakban, a TOP Pluszban már eddig 1717 millió forintot ítéltek meg Celldömölknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!