Időjárás

2023.09.18. 17:00

Az átlagosnál kellemesebb időnk lesz Vasban

A Földközi tenger felelől érkező déli áramlatoknak köszönhetően az átlagosnál kellemesebb időre számíthatunk Vasban, de lesznek kivételes napok: a héten például kedden és szombaton.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Gyenge hidegfront érte el térségünket, zápor-zivatar érkezhet kedden, jelentős mennyiségre azonban csak helyi gócokban számíthatunk. A front gyorsan átvonul, de nyomában csökken a hőmérséklet, 18-20 Celsius fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Szerdán újra a napütésé lesz a főszerep, péntekig 25-26 fok körül alakulnak a maximumok. Szombaton újabb front érkezik, a jelenlegi modellek szerint 15-20 fokig csökken a hőmérséklet, de vasárnap már újra 20-22fokig kúszik a hőmérő higanyszála. 

Még mindig 19 fok fölött van a havi középhőmérséklet, ez közel 4 fokkal magasabb a 30 éves átlagnál. A napfényes órák száma megközelítette a száznyolcvanan, ez alulról súrolja a havi átlagot - tudtuk meg Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelőjétől. Hozzátette: a szombathelyi főállomáson 5-6 milliméternyi csapadék hullott eddig szeptemberben, a sokéves átlag 50-60 milliméter. A földfelszín sokhelyütt kiszáradt, az őszi vetésnek jól jönne a csapadék. 

Még mindig marad a kellemes idő  
A szakember szerint most a csapadékos nyár után egy szárazabb időszakba léptünk. A ciklonok közepe valahol a brit szigetek környékén van, a következő egy hétben, tíz napban még jellemzőek lesznek a térségünkben a déli áramlatok, a Földközi tenger medencéjének irányából pedig csak ritkán, ilyenkor meg egyáltalán nem jön hideg. Marad tehát még az átlagosnál kellemesebb idő. 

Az éjszakák azonban hűvösek, általában 10-12 fokig hűlt le a levegő és napkelte környékén megjelentek már az első ködfoltok. A tapasztalatok szerint a szeptember-október az év legszélcsendesebb időszaka - így van ez most is, legfeljebb zivatarok idején számíthatunk nagyobb lökésekre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában