Időjárás

2024.01.17. 08:00

Lékhorgászat: inkább ne - Fő a biztonság

Bár az elmúlt napokban éjszakánként jelentősen lehűlt a levegő és napközben is 0 fok körül alakultak a maximumok, a legtöbb esetben sportolásra nem alkalmasak a szabadtéri vizek jegei.

Vaol.hu

Mielőtt rálépnénk, alaposan vizsgáljuk meg a jeget!

Forrás: Cseh Gábor

- Folyóvíz jegén vagy azok mellékágain horgászni minden esetben tilos. Állóvíz jegén a lékhorgászat csak ott lehetséges, ahol az nem tiltott és a jég legalább 12 centiméter vastag, nem olvad és nem mozog - hangsúlyozta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Megjegyezte: amennyiben a pecás mégis léket vágna, a horgászat befejezése után köteles jól láthatóan azt megjelölni. 

Jégre lépés előtt minden esetben ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb. Ha valaki beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában