Frissen Vasból

2021.09.28. 15:41

Kiskarácsony, nagykarácsony, szenteste csempészett huszonhat külföldit egy szerb férfi, akit Simaságnál fogtak el

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte a letartóztatásban lévő szerb vádlottat – közölte a Szombathelyi Törvényszék.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

A tényállás szerint a vádlott 2020. december 24-én 17.30 körül, Tompa közelében, egy ismeretlen állampolgárságú embercsempész megbízásából a rendelkezésére bocsátott, ismeretlen szerbiai autókereskedő tulajdonát képező, Mercedes Sprinter típusú, svéd hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsival felvett 13 fő iraki, 12 fő szíriai és 1 fő palesztin állampolgárt, – akik az államhatárt meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át, s Magyarországon jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták – azzal a céllal, hogy őket Magyarországon átszállítva Ausztria területére juttassa. A Mercedes Sprinter gépkocsi raktere ablak nélküli, fűtetlen, kizárólag áruszállításra volt kialakítva. A terhelt a gépkocsival Magyarország déli határától Budapestig, majd onnan az elfogás helyéig, Simaságig közlekedett. Valamikor az esti órákban Budapest előtt kb. 50 kilométerrel, ismeretlen helyen megállt, ott éjszakázott, majd a hajnali órákban indult tovább. Mivel a raktérben összezsúfolt utasok dörömböltek, ezért megállt, az autó rakterének ajtaját kinyitotta, hogy az utasok levegőhöz jussanak, illetve egy ízben szintén megállt azért, hogy az általa Marko néven ismert embercsempész, aki a Mercedes Sprinter előtt haladt személygépkocsival, vizet adjon az utasoknak. A vádlottat a csempészett személyekkel együtt 2020. december 25-én délelőtt a 84-es számú főút 85-os kilométerénél, Simaság közelében a szolgálatban levő rendőrjárőr megállította, őt elfogta. A vádlott hazatérése után Szerbiában fejenként 200 eurót kapott volna ismeretlen megbízójától abban az esetben, ha eredményesen átjuttatta volna a külföldi állampolgárokat Ausztriába.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amelyet tudomásul vettek.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/26-illegalisan-az-orszagban-tartozkodo-embert-talaltak-egy-teherautoban-simasagnal-4528156/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vadat-emeltek-a-szerb-embercsempesz-ellen-aki-26-migranst-akart-ausztriaba-juttatni-5002858/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában